Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

Biztonságos internetezés gyerekeknek: ezekre érdemes figyelni szülőként, pedagógusként

„Mindennap több mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először.” – írja az UNICEF, amelynek apropója az online térben történő, gyerekek elleni abúzusok visszaszorítása a biztonságos internet napja alkalmából. Február 8-a méltán figyelemért kiált, de mi, szülők, pedagógusok pontosan tudjuk, hogy az év többi napján sem fordíthatjuk el a fejünket. Ahogyan a hétköznapokban óvjuk őket a rájuk leselkedő veszélyektől, úgy az internet világában is kötelességünk minden tőlünk telhetőt megtenni a védelmük érdekében.

Biztonságos internetezés gyerekeknek

A gyerekek biztonságos internethasználata kiemelt szívügyünk, ezért összegyűjtöttük, hogy szerintünk mit érdemes szem előtt tartani annak érdekében, hogy ez az időtöltés valóban szórakoztatónak, hasznosnak és legfőképpen biztonságosnak bizonyuljon.

1. Őszinte kommunikáció mindenek felett

És persze mindenekelőtt. Nulladik lépés, ha úgy tetszik. Átugorhatatlan, megkerülhetetlen, és a gyerekek testi, lelki, szellemi épsége, valamint biztonsága múlhat rajta, ezért vegyük komolyan! Folyamatosan beszélgessünk otthon és a tanintézményekben arról, hogy mi a „cyberbullying”, azaz az internetes zaklatás, és hogy milyen típusú kommunikáció elfogadható vagy elfogadhatatlan az online térben. Győződjünk meg róla, hogy tudják, nyugodtan beszélhetnek velünk, ha bárki/bármi kellemetlen helyzetbe hozza őket.

2. Az idegenek az interneten is idegenek

Egész kiskoruktól fogva sulykoljuk gyermekeinkbe az intelmet: „idegenekkel tilos szóba állni!” Az online térben sincs ez másként. Legyünk tisztában azzal, hogy kikkel beszélgetnek. Gyakran az emberkereskedők vagy pedofilok hamis profilokat hoznak létre a közösségimédia-platformokon. Barátságot kötnek a gyerekekkel, vagy romantikus érdeklődést fejeznek ki irántuk. Hazudnak az életkorukról, a személyazonosságukról és valódi szándékaikról.
 
Azt gondolhatnánk, hogy ilyen történések csak a filmekben vagy élénk fantáziájú regényekben történhetnek, de sajnos az elmúlt évek azt bizonyították, hogy hazánkban is kiemelt figyelmet kell fordítanunk gyermekeink edukálására a rájuk leselkedő hasonló veszélyekkel kapcsolatban. 

3. A személyes információk megőrzése

Az előző pontban említett beszélgetések előrehaladtával a zaklatók privát jellegű fotókat vagy videókat kérhetnek, amelyekkel később megfenyegethetik gyanútlan áldozataikat, ha azok bárkinek is beszélnek a történtekről. A zsarolás mellett egy szintén gyakori jelenség a szülők bankkártyájáról, személyes adatairól való fotó bekérése a gyerektől, amely könnyedén visszaélésbe torkollhat. 
Biztonságos internetezés
Figyelmeztessük gyermekeinket, hogy soha, semmilyen körülmények között ne küldjenek el semmit, amit nem szeretnének, hogy az egész világ lásson – ha egyszer elküldtek valamit, soha nem tudhatják, hová kerülhet; az örökre így marad, és többé nem lehet visszavenni, meg nem történtté tenni.

4. Közösségimédia-használat monitorozása

Figyeljük a közösségimédia-használatukat: kapcsoljuk ki a helymeghatározókat minden olyan alkalmazásban, amely ezeket használja – például az Instagram vagy a Facebook. Kapcsoljuk be a „Korlátozott módot” az olyan alkalmazásokon, mint a TikTok, a nem megfelelő tartalmak kiszűrésére.
 
Mindenképpen állítsuk privátra az összes közösségimédia-fiókjukat, és ellenőrizzük, kik követik őket. Talán kissé szigorúnak tűnhetnek ezek az intézkedések, de ne feledjük: a biztonságos internetezés gyerekeknek nem opcionális. A cél nem az, hogy állandó kontroll alatt tartsuk gyermekeinket, hanem épp ellenkezőleg: teret biztosítsunk a megbízható internethasználatra.

5. Jelszavak megfelelően tartása 

Használjunk biztonságos, erős jelszavakat! A körültekintően és tudatosan megválasztott jelszó nem csupán a céges és személyes adatok védelmét szolgálják, de gyermekünk oltalma érdekében is elengedhetetlenek. Ne használjunk tehát túl egyszerű jelszavakat, a betűk egy részét cseréljük számokra, vagy váltsunk nagybetűre. Figyeljünk arra, hogy a jelszó legyen kellően komplex és hosszú.
Biztonságos internetezés gyerekeknek
Ne feledkezzünk meg a kétfaktoros azonosítás bekapcsolásáról sem, valamint azt is tartsuk szem előtt, hogy ne tároljuk könnyen hozzáférhető helyen ezeket a jelszavakat. Gyermekünkkel akár szülőként vagy pedagógusként is beszéljünk arról, hogy mennyire fontos a jelszavaink titokban tartása még a legjobb barátaink előtt is.  

6. Időbeli korlátok felállítása 

Határozzunk meg időbeli korlátokat az eszközhasználatra gyermekeink számára. Ösztönözzük az online és offline interakciók egészséges egyensúlyát: a valódi, személyes barátságok valószínűleg kevésbé teszik őket sebezhetővé a káros vagy hamis kapcsolatok áldozatává válásának szempontjából, mint a digitális térben. Előfordulhat, hogy gyermekeink lázadni fognak a keretek ellen.
 
Biztonságos internetezés gyerekeknek

Mit tehetünk, hogy ne sodródjanak a képernyőfüggőség irányába? Adjunk nekik alternatívát! Gondoskodjunk arról, hogy a képernyő előtt töltött idő helyett mással is foglalkozzanak. Vezessünk be új tevékenységeket az otthonunkba, például sportot, közös programokat és olvasást. Utóbbihoz izgalmas kiadványokat a Tudorkashop oldalán is találtok.

+ 1 Szülővilág-tipp: bizalom és tisztelet adása gyermekeinknek

Végső soron szülőként és pedagógusként két fronton vívott háborúval nézünk szembe: biztonságos internetezés gyerekeknek és a növekvő függetlenség elismerése.

Ahhoz, hogy elkerüljük a vesztes csatát, fontos tudatosítanunk: az online biztonsági ellenőrzések alkalmazásának együtt kell járnia gyermekeink tiszteletben tartásával. A gyermekek online biztonsága a hatékony szülői felügyelettel kezdődik, és egészséges adag tisztelettel, valamint szabadsággal párosul az internethez értő gyermekek számára. 

A megfelelő eszközökkel és hozzáállással a szülők segíthetnek abban, hogy gyermekeik online időtöltése megnyugtatóvá váljon. Bízunk benne, hogy az itt leírt tanácsok hasznosnak bizonyulnak majd, és mindannyiunk közös érdekét szolgálják: gyermekeink védelmét a digitális kor kellős közepén.

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Megjöttek a huszárok!

1. osztály, Készségfejlesztés, Logika

Cicanévkereső

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

A konyhában

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Makk és gesztenye karikázó

1. osztály, Matematika, Számok 20-ig

Háziállatok

1. osztály, Környezetismeret, Állatvilág

Élő – élettelen

1. osztály, Környezetismeret, Állatvilág

Régiségek

4. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink