Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

Fogmosás gyerekeknek: így tanítsd meg rá!

Szülőként folytonos küzdelmet kell vívnunk a gyermekeinkkel, ha a higiéniáról van szó. Elképzelhető például, hogy kifejezetten utál fésülködni, az ő esetében gondolkodhatunk egy rövidebb frizurában, amely kevesebb „karbantartást” igényel. Vagy, ha továbbra is hordani szeretné kedvenc nadrágját, miután annak mindkét térde elszakadt, akkor varrhatunk rá egy-egy divatos foltot, így még viselhetővé válik egy darabig. Egy dologban azonban nem szabad kompromisszumot kötnünk: a fogmosás gyerekeknek is kötelező! A szakemberek ugyanis egyetértenek abban, hogy a jó szájhigiénia nélkülözhetetlen az általános egészség szempontjából is.

Fogmosás gyerekeknek

A szájápolás a megfelelő fogmosási szokásokkal kezdődik, és soha nem túl korai (vagy túl késő) elkezdeni! Függetlenül attól, hogy a kicsi első fogairól van szó, vagy már napi fogmosási csatákat vívunk gyermekünkkel, érdemes fontolóra venni az alábbi tippeket és információkat, amelyekre szükségünk lehet ahhoz, hogy megtanítsuk a rendszeres fogmosásra.

1. Beszéljünk róla

Hányszor mondjuk gyermekünknek, hogy mosson fogat, és csak nyafogással vagy panaszkodással válaszol rá? A fogmosás a legtöbb gyerek számára teljes időpocsékolásnak tűnik: unalmas időtöltés, a fogaik nem tűnnek koszosnak, és amúgy is, kit érdekel, mi történik a fogaikkal? A gyerekek nem sokat tudnak a fogszuvasodásról, a fogínyvérzésről, a fogszabályzóval járó procedúrákról. Beszéljünk velük ezekről! Ha a gyerekeket megtanítjuk a helyes szájhigiéniára – és rájuk bízzuk azt –, gyakran jobban működik, mint a tekintélyelvű „mert én azt mondtam!” megközelítés.

2. Járjunk elő követendő példával

Hogyan is várhatnánk el, hogy betartsa a fogápolási rutint, ha mi magunk sem tartjuk be következetesen? Evidenciának tűnhet, mégis fontos kihangsúlyozni: a fogmosás gyerekeknek megszokás tekintetében semmivel sem különb, mint a fogmosás felnőtteknek.

Fogmosás gyerekeknek

Mossunk fogat gyermekünk mellett reggel és este! A kisgyerekek szeretik lemásolni a felnőttek viselkedését, így az is könnyen lehet, hogy már ennyi is elegendő ahhoz, hogy sikerrel járjunk, ami a rászoktatást illeti.

3. Haladjunk lépésről lépésre

Ami számunkra magától értetődő, azt a legkisebbeknek időbe telhet elsajátítani. A fogmosás is a többlépéses feladatok közé tartozik, ezért kezdetben érdemes lehet részeire bontani, és türelmesen, lépésről lépésre végig venni az egyes mozzanatokat. Például:

• Készítsük elő a fogkefét és a fogkrémet.

• Tartsuk a fogkefe sörtés részét számunkra megfelelő hőmérsékletű víz alatt, miközben háromig számolunk.

• Zárjuk el a vizet, és tegyünk egy borsónyi fogkrémet a fogkefére.

• Indítsunk el egy kétperces időzítőt. Vásárolhatunk egy gyerekbarát időzítőt vagy akár alkalmazást, például a Disney Magic Timer-t, amelyet arra terveztek, hogy segítsen a gyerekeknek motiváltnak maradni. De egy egyszerű homokóra időzítő, konyhai időzítő vagy iPhone időzítő is jól működik.

• Mossunk fogat a két perc leteltéig, ügyelve arra, hogy a szánk minden része tiszta legyen (beleértve a nyelvünket is). Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a száj négy részre osztható – bal felső, jobb felső, bal alsó és jobb alsó –, mielőtt rábíznánk a fogmosást. Sok gyerek akaratlanul is egy kis területre koncentrál, minden mást figyelmen kívül hagyva.

• Amikor lejár az időzítő, öblítsünk, és tegyük el a fogkefét úgy, hogy a feje felfele álljon a tartójában vagy a csészében.

Fogmosás gyerekeknek

Egyes gyerekek kis gyakorlással képesek lesznek megjegyezni ezeket a lépéseket, másoknak viszont vizuális emlékeztetőre lesz szükségük. Ez is teljesen rendben van! Írjuk meg vagy nyomtassuk ki ezt az utasításlistát, hogy követni tudja a lépéseket. Hagyjuk a fürdőszobában, hogy gyermekünk számára mindig elérhető legyen, mialatt megtanul önállóan fogat mosni.

4. Alakítsunk ki önálló rutint gyermekünk számára

A gyerekeknek is szükségük van a szokásokra, akárcsak a felnőtteknek. A legegyszerűbb módja annak, hogy gyermekünk a szájhigiéniát a napi rutin részévé tegye, ha gondolkodás nélkül hozzáköti a mindennapi tevékenységéhez: akár felöltözik vagy levetkőzik, be- vagy kiszáll a kádból vagy zuhanyozóból, reggeli előtt vagy után desszertet eszik – automatikusan eszébe jut, hogy fogmosás következik. A lefekvés, elalvás előtti rutin kialakításában egy korábbi cikkünk a segítségedre lehet: kattints ide!

5. Tegyük szórakoztatóvá

Ki mondta, hogy a fogmosás gyerekeknek unalmas tevékenység? Játsszuk le gyermekünk kedvenc dalát, ő meg mosson fogat a zene ritmusára! Olvassunk fel egy történetet hangosan, vagy keressünk rövid videókat, amelyeket megtekinthet fogmosás közben, netán hagyjuk, hogy gyermekünk használja a fogmosó alkalmazást. A lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg: ha egy rutin szórakoztató, gyermekünkben is könnyebben rögzül!

Fogmosás gyerekeknek

Kezdetben valószínűleg többszöri figyelmeztetésre lesz szükség – és előfordulhat, hogy saját magunkat is emlékeztetnünk kell, hogy a rutin elsajátítására időt kell szánnunk. A helyes fogmosás megtanítása nem egyszerű feladat, de néhány hét elteltével – ha elég türelmesek és kitartóak voltunk – hátra léphetünk, és megnézhetjük mennyire jó munkát végeztünk: a fogmosás gyerekeknek most már gyerekjáték!

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Év végi felmérő

4. osztály, Magyar, Ismétlések, felmérők, Olvasás, szövegértés

Ügyes ujjak

1. osztály, Magyar, Írás, helyesírás

Számvarázs

2. osztály, Matematika, Számok 100-ig

Vadon élő állatok

2. osztály, Környezetismeret, Állatvilág

Ismered az állatokat?

3. osztály, Környezetismeret, Állatvilág

Osztozkodás

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig

Hullámvasút

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig, Számok 10000-ig

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink