ÚJDONSÁG!Cseperedő-fejlesztőprogram – segítség a fejlesztéshez, iskolaérettség felméréséhez... Tovább >>
ÚJDONSÁG!Élménypedagógia sulimagazinokkal - ROP '21: osztályszintű képességfejlesztés... Tovább >>

Fogmosás gyerekeknek: így tanítsd meg rá!

Szülőként folytonos küzdelmet kell vívnunk a gyermekeinkkel, ha a higiéniáról van szó. Elképzelhető például, hogy kifejezetten utál fésülködni, az ő esetében gondolkodhatunk egy rövidebb frizurában, amely kevesebb „karbantartást” igényel. Vagy, ha továbbra is hordani szeretné kedvenc nadrágját, miután annak mindkét térde elszakadt, akkor varrhatunk rá egy-egy divatos foltot, így még viselhetővé válik egy darabig. Egy dologban azonban nem szabad kompromisszumot kötnünk: a fogmosás gyerekeknek is kötelező! A szakemberek ugyanis egyetértenek abban, hogy a jó szájhigiénia nélkülözhetetlen az általános egészség szempontjából is.

Fogmosás gyerekeknek

A szájápolás a megfelelő fogmosási szokásokkal kezdődik, és soha nem túl korai (vagy túl késő) elkezdeni! Függetlenül attól, hogy a kicsi első fogairól van szó, vagy már napi fogmosási csatákat vívunk gyermekünkkel, érdemes fontolóra venni az alábbi tippeket és információkat, amelyekre szükségünk lehet ahhoz, hogy megtanítsuk a rendszeres fogmosásra.

1. Beszéljünk róla

Hányszor mondjuk gyermekünknek, hogy mosson fogat, és csak nyafogással vagy panaszkodással válaszol rá? A fogmosás a legtöbb gyerek számára teljes időpocsékolásnak tűnik: unalmas időtöltés, a fogaik nem tűnnek koszosnak, és amúgy is, kit érdekel, mi történik a fogaikkal? A gyerekek nem sokat tudnak a fogszuvasodásról, a fogínyvérzésről, a fogszabályzóval járó procedúrákról. Beszéljünk velük ezekről! Ha a gyerekeket megtanítjuk a helyes szájhigiéniára – és rájuk bízzuk azt –, gyakran jobban működik, mint a tekintélyelvű „mert én azt mondtam!” megközelítés.

2. Járjunk elő követendő példával

Hogyan is várhatnánk el, hogy betartsa a fogápolási rutint, ha mi magunk sem tartjuk be következetesen? Evidenciának tűnhet, mégis fontos kihangsúlyozni: a fogmosás gyerekeknek megszokás tekintetében semmivel sem különb, mint a fogmosás felnőtteknek.

Fogmosás gyerekeknek

Mossunk fogat gyermekünk mellett reggel és este! A kisgyerekek szeretik lemásolni a felnőttek viselkedését, így az is könnyen lehet, hogy már ennyi is elegendő ahhoz, hogy sikerrel járjunk, ami a rászoktatást illeti.

3. Haladjunk lépésről lépésre

Ami számunkra magától értetődő, azt a legkisebbeknek időbe telhet elsajátítani. A fogmosás is a többlépéses feladatok közé tartozik, ezért kezdetben érdemes lehet részeire bontani, és türelmesen, lépésről lépésre végig venni az egyes mozzanatokat. Például:

• Készítsük elő a fogkefét és a fogkrémet.

• Tartsuk a fogkefe sörtés részét számunkra megfelelő hőmérsékletű víz alatt, miközben háromig számolunk.

• Zárjuk el a vizet, és tegyünk egy borsónyi fogkrémet a fogkefére.

• Indítsunk el egy kétperces időzítőt. Vásárolhatunk egy gyerekbarát időzítőt vagy akár alkalmazást, például a Disney Magic Timer-t, amelyet arra terveztek, hogy segítsen a gyerekeknek motiváltnak maradni. De egy egyszerű homokóra időzítő, konyhai időzítő vagy iPhone időzítő is jól működik.

• Mossunk fogat a két perc leteltéig, ügyelve arra, hogy a szánk minden része tiszta legyen (beleértve a nyelvünket is). Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a száj négy részre osztható – bal felső, jobb felső, bal alsó és jobb alsó –, mielőtt rábíznánk a fogmosást. Sok gyerek akaratlanul is egy kis területre koncentrál, minden mást figyelmen kívül hagyva.

• Amikor lejár az időzítő, öblítsünk, és tegyük el a fogkefét úgy, hogy a feje felfele álljon a tartójában vagy a csészében.

Fogmosás gyerekeknek

Egyes gyerekek kis gyakorlással képesek lesznek megjegyezni ezeket a lépéseket, másoknak viszont vizuális emlékeztetőre lesz szükségük. Ez is teljesen rendben van! Írjuk meg vagy nyomtassuk ki ezt az utasításlistát, hogy követni tudja a lépéseket. Hagyjuk a fürdőszobában, hogy gyermekünk számára mindig elérhető legyen, mialatt megtanul önállóan fogat mosni.

4. Alakítsunk ki önálló rutint gyermekünk számára

A gyerekeknek is szükségük van a szokásokra, akárcsak a felnőtteknek. A legegyszerűbb módja annak, hogy gyermekünk a szájhigiéniát a napi rutin részévé tegye, ha gondolkodás nélkül hozzáköti a mindennapi tevékenységéhez: akár felöltözik vagy levetkőzik, be- vagy kiszáll a kádból vagy zuhanyozóból, reggeli előtt vagy után desszertet eszik – automatikusan eszébe jut, hogy fogmosás következik. A lefekvés, elalvás előtti rutin kialakításában egy korábbi cikkünk a segítségedre lehet: kattints ide!

5. Tegyük szórakoztatóvá

Ki mondta, hogy a fogmosás gyerekeknek unalmas tevékenység? Játsszuk le gyermekünk kedvenc dalát, ő meg mosson fogat a zene ritmusára! Olvassunk fel egy történetet hangosan, vagy keressünk rövid videókat, amelyeket megtekinthet fogmosás közben, netán hagyjuk, hogy gyermekünk használja a fogmosó alkalmazást. A lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg: ha egy rutin szórakoztató, gyermekünkben is könnyebben rögzül!

Fogmosás gyerekeknek

Kezdetben valószínűleg többszöri figyelmeztetésre lesz szükség – és előfordulhat, hogy saját magunkat is emlékeztetnünk kell, hogy a rutin elsajátítására időt kell szánnunk. A helyes fogmosás megtanítása nem egyszerű feladat, de néhány hét elteltével – ha elég türelmesek és kitartóak voltunk – hátra léphetünk, és megnézhetjük mennyire jó munkát végeztünk: a fogmosás gyerekeknek most már gyerekjáték!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Játék a számokkal

4. osztály, Matematika, Számok 10000-ig

Közlekedj okosan!

1. osztály, Környezetismeret, Ember és környezete

Szemfüles

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Betűről betűre

3. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Testek

3. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Folyadékfogyasztás

4. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Már tudok olvasni!

1. osztály, Magyar, Olvasás

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink