Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

Hogyan legyek jó anya? Avagy 5+1 szokás, hogy jobb szülővé válj

Tisztázzuk a legelején: valószínűleg már most jó anya vagy. A tökéletes szülő nem létezik – ezt a Social Media virágkorában nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az agyonfilterezett családi fotók, a legboldogabb pillanatok dokumentálása és közzététele a közösségi oldalakon erős valóságferdítő jelleggel bír, egy pillanatig sem érdemes azon rágódnunk, hogy a mi életünk nem ilyen idilli képet fest. Éppen ezért, ha tovább olvasol, ne világmegváltó megfejtésekre és irreális boldogságot ígérő tanácsokra számíts!

A bennünk munkálkodó vágy azonban, hogy jobbá váljunk – szakmailag, a társás kapcsolatainkban vagy akár szülőként –, természetes és magától értetődő. Az alábbiakban olyan apró szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével hosszú távon kiegyensúlyozottabb kapcsolatot ápolhatsz gyermekeddel és önmagaddal egyaránt.

Hogyan legyek jó anya? Avagy 7 szokás, hogy jobb szülővé válj

Mások véleménye helyett hallgass a belső hangra, vagy kérd szakember segítségét

Minden bizonnyal rengeteg kéretlen és olykor ellentmondásos tanácsot kaptál már szülőként arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan kellene másként csinálnod. Kelj korábban, aludj többet, tölts több időt magaddal, vagy inkább azt az időt szánd a gyermekedre, engedd meg neki, ne engedd meg neki, légy szigorúbb, vagy épp sokkal engedékenyebb. Reggelig lehetne sorolni.

Még ha egy-egy javaslatnak van is valóságalapja, lássuk be: a legtöbb esetben nem visznek előbbre, ugyanott folytatjuk az életünket, ahol abbahagytuk. Gyermeknevelési kérdésekben – akárcsak lelki, egészségügyi, pszichológiai, vagy sok más téren – érdemes szakemberhez fordulni. Ha nem érezed szükségét, akkor sem szabad hagyni, hogy akaratod ellenére kibillentsenek az egyensúlyodból. Azt, hogy mi jó a gyermekednek – a szélsőséges esetektől eltekintve –, Te tudod a legjobban. Neki te vagy a legjobb szülő, neki jó anya vagy. És nem ez a legfontosabb?

Indítsd mosollyal a reggelt

Természetesen nem minden nap egyforma. Van úgy, hogy nehéz időszakon mész keresztül, vagy egyszerűen csak bal lábal ébredsz, és a felkelés pillanatai sem örömtelik. Ilyenkor nem érdemes megjátszani magad – a gyermekek különös érzékenységgel vannak irántunk, érezni fogják rajtad, hogy valami nincs rendben.

Hogyan legyek jó anya? Avagy 7 szokás, hogy jobb szülővé válj

Ennek ellenére törekedj arra, hogy egy mosoly segítségével derűssé, vidámmá varázsold az éjszakát követő első találkozást. Ezzel nem csak melegséget és meghittséget csempészhetsz a reggelekbe, de az egész napot átható hangulatot is megalapozhatod.

Amikor gyermeked ideges, ismerd el az érzéseit

Ha egy gyermek bosszús, dühös vagy láthatóan ideges, akkor a viselkedése előtt összpontosíts az érzéseire. Ezekben a helyzetekben hajlamosak vagyunk gyakran erőteljesen arra figyelni, hogy mit tesz. („Hagyd abba ezt a kiabálást!” „Ülj le, mielőtt valami bajt csinálsz!”) Ez természetes, mivel úgy vagyunk programozva, hogy irányítsunk, vagy rendet teremtsünk egy helyzetben. Ettől még nem leszel rossz anya. Ez a fókusz azonban gyakran hatástalan, mivel a mi szükségleteinket elégíti ki, nem pedig a gyermek közvetlen szükségleteit. Egyszóval magunkra figyelünk, ahelyett, hogy a gyermek érzésvilágát helyeznénk előtérbe.

Amikor az utóbbira koncentrálsz, a viselkedés gyakran javulni fog, mert gyermeked végre úgy érezheti, hogy megértetted őt. Próbáld ki a következő mondatokat: „Látom, hogy most dühös vagy.” „Nagyon izgatottnak tűnsz, mi a gond?” „Értem, hogy idegesít.”

A jó és a rossz viselkedést kezeld döntésként

Meglepő lehet, de szülőként megerősítheted gyermekedben a döntési szabadságát jó és rossz felett, ha következetesen a pozitív vagy negatív viselkedésére hivatkozol a saját választásaként. Például így: „jó választás, ha megosztod játékaidat a bátyáddal." Ennek köszönhetően a későbbiekben tudatosíthatja, hogy a döntés a saját kezében van, és mondjuk időben hazaér, amikor meglátogatja egy barátját. Ez a saját- és a veled való kapcsolatára is építőleg hathat.

Vegyél egy mély levegőt, és számolj el háromig

Ugye már sejthető, hogy mi fog következni? Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy gyermekünk olykor az utolsó idegszálunkon táncol. Amikor sokadjára eredménytelenül kéred arra, hogy tegye el a játékait, ne bosszantsa a testvérét, ne rohangáljon fel s alá, jöjjön ebédelni, akkor egyszeriben elszakad a kötél, és gondolkodás nélküli őrjöngésbe kezdesz, utólag pedig mardos a bűntudat, és könnyen felszínre törhet a jó anya – rossza anya dilemma.

Hogyan legyek jó anya? Avagy 7 szokás, hogy jobb szülővé válj

Érdemes megőrizni a nyugalmadat, venni egy mély levegőt és elszámolni háromig, mielőtt valami olyat tennél vagy mondanál, amit később te magad is megbánnál. Ne feledd: a dühöd elillan, a kimondott szavaid vagy cselekedeteid viszont örökre nyomot hagyhatnak.

Zárd beszélgetéssel, meséléssel a napot

Rengeteg inger éri gyermekünket napközben a barátai társaságában, az iskolában, óvodában vagy akár kint az utcán. Tartsd szem előtt, hogy időnként még a felnőtteknek is feladja a leckét, hogy annyi információt, érzést feldolgozzunk, ami egy nap alatt ránk zúdul. Gyermeked még most sajátítja el azokat a belső eszközöket, amelyek segítségével hatékonyan kezelheti az őt ért impulzusokat.

Hogyan legyek jó anya? Avagy 7 szokás, hogy jobb szülővé válj

Segítsd őt azzal, hogy esténként, a lefekvés körüli órákban nyugodt, biztonságos légkört teremtesz számára, ahol bátran kifejezheti az érzéseit. A mesélés bizonyítottan eredményes módja a gyermekben felgyülemlett feszültség oldásának és a történések megértésének. Egy korábbi cikkünkben alvássegítő módszerekről írtunk. Új mesekönyveket pedig IDE KATTINTVA szerezhetsz be.

Végül ne feledd a legfontosabbat: a hogyan legyek jó anya kérdésre a válasz az, hogy már most jó szülő vagy. Tanácsaink megfogadásával pedig még tudatosabbá válhatsz!

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Összeadok, kivonok

1. osztály, Matematika, Műveletek 20-ig

Félévi felmérő

4. osztály, Magyar, Ismétlések, felmérők, Nyelvtan, helyesírás

Hogyan keletkezik a csapadék?

3. osztály, Környezetismeret, Évszakok, időjárás

Labdacica

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Nyolc irányban

4. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Őszi piac

3. osztály, Környezetismeret, Növényvilág

Irány a szülinap!

1. osztály, Készségfejlesztés, Labirintus

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink