Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

Hatékony tanulás otthon a gyerekkel – 5+1 tipp, hogy könnyebb legyen

Ki ne szeretné, hogy gyermeke sikereket érjen el az óvodában vagy az iskolában? Ez azonban nem kizárólag az oktatók felelőssége. A hatékony tanulás és növekedés legfontosabb forrásaként – az intézményes kereteken túl – szülői segítségre is szükség van. Szülőként mi vagyunk a tanítók, az otthon pedig az első számú „iskola”. A szellemi, lelki és fizikai fejlődés alakításában elengedhetetlen a támogatásunk, hogy a gyermekünk ne csak az iskolapadban, hanem azon túl is boldogulni tudjon.

Mit tehetünk azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a tanuláshoz? Hogyan alakíthatunk ki olyan környezetet, ahol gyermekünk szabadon bontogathatja a szárnyait? Íme 5+1 tipp, hogy könnyebb és gördülékenyebb legyen a tanulás.

hatékony tanulás

1. Érzelmi stabilitás mint nulladik lépés

„A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” – írja Goethe, a 18–19. század fordulóján élt német író. Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, hogy gyermekünk számára stabil anyagi körülményeket teremtsünk, eközben pedig könnyen megfeledkezhetünk az egyik legjelentősebb dologról, amit adhatunk: az érzelmi biztonságról. Pszichológiailag bizonyított tény, hogy a kiegyensúlyozott felnőtti lét meghatározó eleme a szülők gyermekre gyakorolt érzelmi hatása a korai években. De mit is jelent ez tulajdonképpen?

Gondoskodjunk arról, hogy olyan fészket rakjunk, ahol gyermekünk bátran kifejezheti az érzelmeit, megértést, támaszt és segítséget kap részünkről. Ez nem csupán a felnőtté válás meghatározó eleme, de a hatékony tanulás, a szárnyalás feltétele is. 

2. Napi rutin kialakítása

Szabadon szárnyalni keretek között lehetséges. Bár első olvasatra ellentmondásosnak tűnhet, de gondoljunk csak bele: a közlekedési szabályok is a saját védelmünket hivatottak szolgálni. Ha mindenki saját belátása szerint száguldozhatna az utakon, az nem szabadsághoz, hanem katasztrófához vezetne. Mi, szülők is tapasztalhatjuk a saját életünkben, hogy a strukturált feladatvégzés könnyebben vezet eredményre, hamarabb érjük el céljainkat. 

hatékony tanulás

Gyermekeink számára kiemelten fontos, hogy olyan napi rutint alakítsunk ki a számukra, amelyek sarokpontokat jelentenek az életükben. Ha ezt megteremtjük, kiszámíthatóbbá válnak a mindennapjaik, nagyobb biztonságban érezhetik magukat és a tanulási folyamatok is akadálymentesebbé válhatnak. Figyeljünk az időbeosztásra, az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre és az alvási szokásokra is. Utóbbi kialakításában egy korábbi cikkünk a segítségedre lehet. 

3. Házi feladatok ellenőrzése

Szülőként rengeteg teher nehezedik ránk – munkahelyi teendők, gyermeknevelés, kapcsolataink ápolása, financiális kihívások, háztartás, megfelelő időmenedzsment kialakítása stb. Hosszasan lehetne sorolni, de a lényeg: nem szabad félvállról vennünk ezt a látszólag egyszerűnek tűnő feladatot.

Támogassuk a tanárok munkáját, és kövessük nyomon a házi feladatokat, győződjünk meg arról, hogy el vannak végezve. Kérdezzük meg gyermekünket, hogy mi okoz nehézséget, szükség esetén segítsünk (de semmiképp ne oldjuk meg helyette). Ha megugorhatatlan probléma adódik a házi feladatok teljesítésében, konzultáljunk a tanárokkal. 

4. Mindennapos kommunikáció

Beszéljünk naponta gyermekünkkel arról, hogy mik az aktuális teendői, hogyan tud megbirkózni velük, milyen akadályokba ütközik, mire van szüksége a tanulási, iskolai folyamatokban, hogyan érzi magát. 

hatékony tanulás

Ha aktívan részt veszünk a mindennapjaikban, könnyebben vehetjük elejét az esetleges problémák kialakulásának, hamarabb orvosolhatjuk azokat, szorosabb érzelmi kapcsolatot alakíthatunk ki gyermekünkkel, és a hatékony tanulás is könnyebben lesz elérhető.

5. A hibázás lehetősége 

A következetesség a nevelés során nem egyenlő az állandó kontrollal és a vasszigorral. Hagyjuk meg gyermekünknek az elbukás és felállás lehetőségét az önálló fejlődés érdekében. Mellőzzük a görcsös maximalizmust, hiszen általa egy nem kívánatos teljesítménykényszert alakíthatunk ki a gyerekben.

Tanítsunk, de ne kioktassunk, vezessünk, de ne irányítsunk, tartsunk kereteket, de ne építsünk kalitkát! Minden gyereknek szüksége van saját mozgástérre ahhoz, hogy kibontakozhasson. Tartózkodjunk attól, hogy kizárólag a kitűnő tanulási eredmény függvényében határozzuk meg csemeténket saját magunk, és önmaga számára. Biztosítsunk teret a hibázásra és a jóvátételre. Bízzunk meg gyermekünkben.

+ 1 Szülővilág-tipp 

Varázsoljuk élménnyé a tanulást! Ha gyermekünkkel közösen játékos kihívásként tekintünk a tanulásra, sokkal könnyebb lesz jó eredményeket elérni. A kisiskolások szívesebben és hatékonyabban képesek tanulni, amennyiben a tantermi környezet és a tankönyvek mellett élményt nyújtó kiadványokon keresztül is lehetőséget kapnak az ismeretek elsajátítására. A 2021–22-es tanévben induló új Referenciaosztály-programunk, a ROP ’21 Fő célja a gyerekek tudásvágyának kielégítése, szórakoztatása, olvasóvá nevelése, a hatékony tanulás segítése az élménypedagógia lehetőségeit kihasználva.

Kíváncsi vagy, miről is szól bővebben? Hallgasd meg az alábbi videóbemutatónkat:

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Év végi felmérő

2. osztály, Környezetismeret, Felmérők

Állatlesen

2. osztály, Környezetismeret, Állatvilág

Év végi felmérő

2. osztály, Matematika, Felmérők

Horgászat

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Játék a számokkal

4. osztály, Matematika, Számok 10000-ig

Számválogató

3. osztály, Matematika, Számok 1000-ig

Farsangolás

4. osztály, Készségfejlesztés, Logika

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink