Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

Alvássegítő gyermekeknek: 7 tipp, hogy jó alvó legyen

Mindannyian tudjuk, hogy gyermekünknek alvásra van szüksége a növekedéshez, a tanuláshoz, a kiegyensúlyozott mindennapokhoz. Nem meglepő tehát, hogy a legújabb gyermekalvás-kutatások alapján kiderült, hogy az alvási szokások nagyon is befolyásolják a gyermek kognitív fejlődését és teljesítőképességét a felnőtté válás során. Te is hamarabb álomba tudnál merülni, mint ahogyan gyermeked kifárad? A ti családotokban is kész tortúra az elalvás? Akkor ez a cikk neked íródott!

Íme 7 tipp ahhoz, hogy könnyen kialakítsuk gyermekünk egészséges alvási szokásait, és hogy ezáltal mi is nyugodtabban aludjunk.

Mennyi alvásra van szüksége a gyermekeknek?

Ahogyan minden gyermek különböző, úgy az alvásigényük is eltérő lehet. A hivatalos ajánlásnak megfelelően az irányadó alvásmennyiség korosztályokra lebontva a következő (beleértve a délutáni alvást is):

  • Csecsemők (3-tól 11 hónapos korig) : 14–15 óra naponta
  • Totyogók: 12–14 óra naponta
  • Óvodások: 11–13 óra naponta
  • Iskolások (5–12 éves gyerekek): 10–11 óra naponta

Hogyan segíthetünk szülőként?

A legtöbb gyermek – ideális esetben – lefekvés után 20 percen belül elalszik. Az, hogy a gyermekeknek mennyi időre van szükségük valójában, többek között attól függ, mennyire álmos a testük, valamint a nappali és lefekvési szokásaiktól is. A lefekvés körüli rutin kialakítása kétségtelenül a legjobb alvássegítő a gyermekeknek. A titok tehát a rendszeresség és a kiemelt figyelem. Nézzük, melyek azok a tényezők, amelyeket érdemes szem előtt tartani.

alvássegítő gyerekeknek

1. A megfelelő környezet kialakítása. Ha erre nem figyelünk, minden további próbálkozásunk kudarcba fulladhat. Fontos, hogy a hálószoba hőmérséklete ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert ezek befolyásolhatják az elalvás idejét és annak minőségét is. Győződjünk meg róla, hogy az ágy ideális kialakítású, a paplanok, párnák nem kényelmetlenek.

2. A lefekvési idő betartása. Nem ez lesz a legkönnyebb feladat, de kétségtelenül a legcélravezetőbbek közé tartozik majd. A testünk legoptimálisabban akkor működik, ha állandó és stabil rutint alakítunk ki, azaz ugyanabban az időben térünk nyugovóra és ébredünk reggel. Ez az óvodai vagy iskolai rendhez szokott gyermekeinkre hatványozottan igaz. Ragaszkodjunk tehát egy jól bevált lefekvési és kelési időponthoz, majd azokat konzekvensen tartsuk be. Ha megoldható, a hétvégék, ünnepnapok se képezzenek kivételt.

3. Felejtsük el a technikai eszközöket! Talán manapság ez jelentheti az egyik legnagyobb kihívást, de a nyugodt, pihentető alvás érdekében az összes technikai eszközt – tévét, számítógépet, tabletet, okostelefont – maradéktalanul hagyjuk a hálószobán kívül.

4. Eszem, iszom. Nehéz álomba merülni, ha nem figyelünk a megfelelő táplálkozásra. Ez azt jelenti, hogy nem mindegy, mit és mikor eszik a gyermek a nap folyamán. Estére készítsünk – a  pihenést elősegítő – könnyű ételeket, kerüljük a megterhelő, olajos, fűszeres fogásokat. A vacsoraidő ne közvetlenül az elalvás előtt legyen, hanem legalább 2-3 órával előtte. Mellőzzük a koffeint, és a gyümölcslevekkel, édességekkel is legyünk óvatosak. A cukor ugyanis köztudottan felpörgeti gyermekünket. Arra azonban vigyázzunk, hogy a korgó gyomor is az alvás rovására mehet!

5. Mozgással a nyugodt éjszakákért. Ösztönözzük gyermekünket, hogy mindennap menjen ki a szabadba – sétáljon, sportoljon, találkozzon a barátaival. A rendszeres testmozgásnak számos jótékony hatása van, mint például a stressz csökkentése a szervezetben vagy a nyugodtabb, pihentetőbb alvás.

alvássegítő gyerekeknek

6. Amit szabad Jupiternek... Felejtsük el a kettős mércét! A példamutatás az egyik legerőteljesebb nevelési eszközünk, érdemes tehát az alvással kapcsolatban is jó példával elöljárni. Ha tehetjük, ne filmezzünk éjszakába nyúlóan, a befejezetlen munkákat is igyekezzünk napközben rendezni. A minőségi alvásra nem csak a gyermekek szervezetének van szüksége. Hosszú távon a mi testi, lelki és szellemi egyensúlyunk is veszélybe kerülhet, ha folyton fáradtak, kialvatlanok vagyunk.

7. Meseolvasás. Egy másik tényező, amely az alváskutatás során kiderült, hogy azok a gyermekek, akik időben és rendszeresen tudtak lefeküdni, nagyobb eséllyel hallgattak olvasott esti mesét szüleiktől, mint azok, akiknek alvási szokásai rendszertelenek voltak. Az esti mese olvasása bizonyítottan fejleszti az olvasási készséget, és segít a napi stressz megfelelő kezelésében a gyermek számára. Olvassunk rendszeresen mesét gyermekünknek. Ide kattintva rengeteg szórakoztató mesekönyv közül választhatunk.

alvássegítő gyermekeknek

Szülőként érdemes tehát komolyan venni gyermekünk alvási rutinját. Egy felmérés szerint ugyanis a 10 év alatti gyermekek több mint fele alvászavarral küzd vagy küzdött. Az alvás meghatározó eleme a gyermek jólétének, tanulási képességeinek, fejlődésének és általános teljesítményének. A legjobb alvássegítő a gyermekeknek az, ha betartjuk a fenti javaslatokat, figyeljük alvási szokásaikat. Amennyiben szükségét érezzük, forduljunk gyermekorvoshoz.

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Új címet kérek!

3. osztály, Magyar, Fogalmazás

A kecskebékák királya

1. osztály, Magyar, Olvasás

Okoskodj!

2. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Év eleji felmérés

2. osztály, Matematika, Felmérők

A számok világa

3. osztály, Készségfejlesztés, Logika

Összeadok, kivonok

3. osztály, Matematika, Műveletek 1000-ig

Számolj pontosan!

1. osztály, Matematika, Műveletek 20-ig

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink