Hogyan befolyásolja a táplálkozás a fogak állapotát?

A fogápolás mellett a táplálkozás is rendkívüli módon hatással van a fogak állapotára. A rágás nemcsak tisztító hatást fejt ki a fogak felszínén, de az izmok aktív működése révén hozzájárul a vérkeringés fokozódásához és az állcsontok megfelelő fejlődéséhez is. A táplálék minősége, kiemelten az egyszerű cukrokat tartalmazó élelmiszerek, pl.: cukorkák, mézzel, cukorral ízesített italok, tapadós karamellák rendkívül károsak lehetnek túlzott mennyiségben.

Már pici korban, akár a fogak szájban való megjelenése után nem sokkal fogszuvasodást okozhatnak. Ezért igyekezzünk édességet viszonylag ritkán, csak főétkezések után adni a gyereknek. A rendszeres fogyasztás esetén a cukros üdítőitalok, nemcsak cukortartalmuk, hanem savas hatásuk miatt is károsíthatják a fogak zománcát.

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a fogak állapotát?

Gyakori probléma a cukros, mézes tea fogyasztása éjszakára, lefekvés előtt, főleg, amikor még cumisüvegből iszik a gyerek. Ilyenkor hosszú ideig áztatja ez a folyadék a fogakat, és a sérülékenyebb tejfogak könnyen áldozatul eshetnek. Az un. cirkuláris kariesz (nyaki körkörös szuvasodás) a fogak nyakán körbefutva a korona letörését okozhatja már igen kicsi korban is. Igen jellegzetes képet mutathatnak a szomorúan árválkodó fekete kis foggyökerek a fehér tejfogak helyén.

Sajnos bizonyos gyümölcsök, pl.: citrom, narancs, alma nagy mennyiségben savasságuk miatt szintén károsak lehetnek. A savas ételek, italok fogyasztása után legalább 30 percig kerüljük a fogmosást, esetleg rágógumival fokozhatjuk a nyál termelődését, így ezek a hatások semlegesítődhetnek. Amennyiben gyermekünknek valamilyen általános betegsége van, és állandó jelleggel valamilyen gyógyszert szed, tájékozódjunk ezek lehetséges fogakat érintő mellékhatásairól.

Dr. Martos Renáta 

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

A vakond

3. osztály, Magyar, Fogalmazás

Párkereső

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Szarka néni boltja

1. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Észforgató

4. osztály, Készségfejlesztés, Logika

Tűzoltók akcióban

1. osztály, Matematika, Mérések, geometria, Műveletek 20-ig

Lajka kutya az űrben

4. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Melyik kulcs nyitja?

2. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink