Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

Így nyugtasd meg: 7 hatékony módszer a gyerekhiszti kezelésére

Szülőként az egyik legnagyobb rémálmunk a szituáció, amelybe a nyilvánosan hisztiző gyerekünk miatt keveredünk. Ilyenkor a legtöbb esetben tehetetlennek érezzük magunkat, és gyakorlatilag a csodára várunk – miközben megpróbálunk nem elsüllyedni szégyenünkben. Gyakran egyetlen dolgot tartunk szem előtt: azt, hogy a kellemetlen helyzet mihamarabb véget érjen. De mit is jelent valójában, ha gyermekünk hisztizni kezd? Miért fontos a gyerekhiszti? Mit tehetünk ebben a látszólag kezelhetetlen helyzetben?

7 egyszerű, játékos módszert gyűjtöttünk össze azért, hogy a hisztiből gyerek és szülő egyaránt nyertesen kerüljön ki. De előbb nézzük, mit is jelent valójában a köznyelvben már-már pejoratív értelmet nyert hiszti fogalma.

A gyerekhiszti nem „rosszalkodás”, hanem üzenet

Lázadás? Manipuláció? Öncélú akaratérvényesítés? Élettani szempontból a hiszti nem más, mint a gyermek idegrendszeri éretlenségének kifejeződése. A tombolás, sírás, őrjöngés mind annak a jele, hogy a gyermeket elárasztották az érzelmei, nem tud mit kezdeni velük, ezért segítségre van szüksége. A gyermeknek ugyanis még nincs eszköz a kezében, amivel mederbe terelhetné felkorbácsolt indulatait. Ez teljesen normális. Többek között ezt is megtanulja a felnőtté válás során.

gyerekhiszti

Miért fontosak a hisztirohamok?

Ha a gyermek hisztizik, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a fajta viselkedésmód egyszerű makacsság, akaratosság. Lényeges kihangsúlyozni, hogy ilyenkor gyermekünk nem minket akar bosszantani, hanem – ahogyan azt fentebb is említettük –, intenzív érzelmeket él át. Érdemes tehát ennek tükrében tekinteni a helyzetre, hiszen ha nem vesszük félvállról, és megpróbálunk segíteni, ezzel pozitív irányba tereljük őt. Ennek következtében felnőttként a helyén tudja majd kezelni az olyan érzelmeket, mint a csalódottság, a düh, a frusztráció vagy a veszteség.

Mit tehetünk, hogyan kezeljük?

Első és legfontosabb, hogy mi magunk kezelni tudjuk a saját indulatainkat. Gondoljunk csak bele: ha mi képtelenek vagyunk mederbe terelni az érzelmeinket, akkor hogyan várhatjuk ezt el egy gyermektől? Egy kiegyensúlyozott szülő és a biztonságot nyújtó légkör a gyermek személyiségfejlődésének alapját képezik. Számos aspektusból vizsgálhatjuk, hogy mit érdemes tenni, hogyan kell reagálni a gyerekhiszti esetén, azonban egy dolog biztos: a megoldás a kommunikáció, a pozitív példa és a segítségnyújtási szándék. Nézzünk most 7 egyszerű, hétköznapi módszert, amelyet bármikor, bárhol könnyedén alkalmazhatunk.

1. Légzés. A tudatos, fókuszált légzésnek bizonyítottan pozitív hatása van. A gyermekeknek szóló légzőgyakorlatok a leggyorsabb és leghatékonyabb módszerek a gyermeki stresszreakciók csökkentésére. Az alábbi videóban Kun Anett pszichológus mutat néhány könnyed, játékos módszert.

2. Levélírás. Az írás az önkifejezés egyik olyan eszköze, amely nem csupán kreatív megoldás, hanem terápiás jelleggel is bír. Ha egy gyermek levelet ír valakinek, abban kifejezheti a benne felgyülemlett érzéseket, kiadhatja a belső feszültséget és a rejtett indulatokat – például a gyászfeldolgozásban is segítséget nyújthat.

3. 5-4-3-2-1 kihívás. Kérjük meg gyermekünket, hogy nevezzen meg 5 dolgot a környezetében, amit láthat, 4 dolgot, amit hallhat, 3 dolgot, amelyet megérinthet, 2 dolgot, amelyet megérezhet, és egyet, amit megkóstolhat. Ez segít visszajönni a realitásba az érzelmi „örvényből”, melybe keveredett.

4. Ölelés. Semmi sem tudja hatékonyabban megnyugtatni a gyermeket, mint egy hatalmas ölelés. Az ilyenkor keletkező oxitocin csökkenti a stressz-szintet, és oldja a szorongást.

gyerekhiszti

5. Kapcsolódás a természettel. Bizonyított tény, hogyha a kezünkben tartunk valamit a természetből (pl. egy falevelet), vagy akár egy könyvben nézünk egy tájat, annak nyugtató hatása van. Persze ha van rá lehetőség, valóban menjünk ki a természetbe. Arról, hogy hogyan nevelheted gyermekedet a természet szeretetére és környezettudatosságra, korábban ITT ÍRTUNK.

6. Az ábécé visszafelé. Egy adott kognitív feladatra való összpontosítás segít az agy érzelemközpontjának deaktiválásában és a „gondolkodási központ” (elülső lebenyek) aktiválásában.

7. Színezés. A színezés amellett, hogy szórakoztató tevékenység, rengeteg pszichológiai előnnyel is bír. Nyugtat, relaxál. Monoton tevékenység, így könnyen el lehet merülni benne. Segíti a feszültségoldást. Ha szereznél néhány kifestőt, nézz körül szerethető kiadványaink között.

gyerekhiszti

Számtalan ilyen és ehhez hasonló módszer létezik a gyerekhiszti kezelésére. Tudni kell azonban, hogy ami az érzelmi fejlődést illeti a gyermekeknél, nincs „mindenki számára megfelelő” recept. Minden apróság esetében más működik. A legfontosabb talán az, hogy legyünk türelmesek, hallgassuk végig, amit a gyerek mondani akar, figyeljünk oda rá. Ne feledjük, hogy az érzelmi hullámvölgyek teljesen természetesek, semmi okunk arra, hogy cikinek érezzük. Jusson eszünkbe: a legtöbbet akkor tehetünk gyermekünk szellemi, lelki egészségéért, ha komolyan vesszük őt, figyelünk rá, és próbálunk együtt megoldást találni a felmerülő problémákra.

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Skandi

3. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Játékos matek

1. osztály, Matematika, Számok 20-ig

Évszakfa

2. osztály, Környezetismeret, Évszakok, időjárás

Szóról szóra

2. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

A konyhában

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Itt a farsang

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig

Mindent a helyére!

3. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink