Könyvkereső

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

A kereséshez kezdje el beírni a könyv címét:

A környezettudatosságra nevelés nem csak a tanárok feladata

Gyermekeink a bölcsődék, óvodák és iskolák falai között rengeteg hasznos ismeretet sajátítanak el. Vannak azonban olyan alapvető elvek, szokások és szabályok, amiket mi, szülők – a nevelési és oktatási munkát végző intézmények munkájától függetlenül – is átadhatunk az apróságoknak. A környezettudatosságra nevelés például éppen egy ilyen feladat.

Bolygónk megóvásának gondolatát már a legelső években érdemes elültetned gyermeked kobakjába, hogy a nevelőknek és oktatóknak csak a kihajtott gondolatcserje nevelgetésével kelljen foglalkozniuk. Az április 22-i Föld napja alkalmából ebben szeretnénk a segítségedre lenni. Vegyük sorra, hogy mi mindenre érdemes odafigyelned.

1. Le kell fektetned az alapokat!

Az egyik legfontosabb, amit meg kell értetned a gyermekeddel, hogy minden, amit tesz, hatással van a környezetünkre.

környezettudatosságra nevelés

 • A közlekedési eszközök választása nem csak arról szól, hogy mi számunkra a kényelmesebb. Meg kell értenie, hogy mi a különbség a környezet szempontjából, ha autóval, tömegközlekedési eszközzel vagy biciklivel jutunk el a célunkhoz.
 • A használt ruhaneműk vásárlása nem lenézendő cselekedet, hiszen a spórolás mellett a környezetünket is támogatjuk azzal, ha olyan darabokat választunk, amelyektől valaki már korábban megvált – így nincs szükség újak gyártására.
 • A közös kertészkedések alkalmával bemutathatod neki, hogy mennyi időre, energiára és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy egy növény teljesen kifejlődjön. Azt is érzékeltetheted, hogy a döntésein múlik, lesz-e elfogyasztható termés vagy szemet gyönyörködtető virág a folyamat végén.
 • A kisállatok szintén fontos szerepet játszhatnak gyermeked fejlődésében – a gondoskodás és a felelősségvállalás elsajátításában, vagy az ember és a természet kapcsolatának megértésében. Mindezt nemcsak egy – hatalmas felelősséggel járó – kiskutya, hanem akár egy kevesebb odafigyelést igénylő botsáska nevelésével is szemléltetheted.
 • A kirándulás, a természetjárás, Magyarország kulturális, történelmi és természeti kincseinek bemutatása a szellemi fejlődés és az egészséges életmód kialakítása mellett szintén segíthet tudatosítani a gyerkőcben, hogy minden egyes ember szerepet játszik a természet megóvásában.
 • A tárgyak helyett az élményeket érdemes középpontba helyezned. Természetesen nem arra gondolunk, hogy ne legyenek a szobájában olyan játékok, amikre valóban vágyik, de törekedned kell arra, hogy elsősorban ne a tárgyak felhalmozása, hanem a közös élmények okozzanak neki örömet.

2. Nem szabad elfelejtened: a szülői példa ragadós!

A jó és a rossz példa egyaránt ragadós. Ezt tudatosítanod kell magadban! A gyermekek így működnek. Amit mutatsz nekik, arra követendő példaként tekintenek. Ez viszont egyszerre lehet áldás és átok, hiszen így könnyedén a helyes irányba terelgetheted őket, viszont ha meginogsz – és valljuk be, mindannyian hajlamosak vagyunk néha a „szabályok ellen véteni” –, könnyedén magad ellen fordíthatod a „vegyél példát a szüleidről” jelmondatot.

környezettudatosság

Amikre tudatosan odafigyelhetsz:

 • A műanyag tasakok helyett vásárlásokhoz használj vászonszatyrokat vagy kosarat.
 • Kerüld azokat a termékeket, amiket műanyag csomagolásban lehet megvásárolni.
 • A keletkezett hulladékok számára otthon is tarts elkülönített szeméttárolókat.
 • Ha az utcán szemetet kell kidobnod, eszedbe se jusson valamit csak úgy elhajítani.
 • Sose hagyj felkapcsolva villanyt olyan helyiségben, ahol nem tartózkodik senki.
 • A vizet csak akkor folyasd, ha mosogatáshoz, kéz- vagy fogmosáshoz tényleg szükséged van rá.
 • Minden papírnak két oldala van – ha az egyik betelt, meg lehet fordítani, nem kell újat elővenni.

3. Az ismeretterjesztő kiadványokra mindig támaszkodhatsz

A Tudorkashopot azért hívtuk életre, hogy a gyermeked ismereteinek bővítéséhez szükséges – tanárok, szülők és gyermekek által egyaránt kedvelt és ajánlott – kiadványokat online is megrendelhesd. A környezettudatosságra nevelés megkönnyítéséhez két könyvünket szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

környezettudatosságra nevelés

 • Ezerarcú bolygónk: a Föld című ismeretterjesztő kötetünkben körülnézhettek a Föld és az óceánok mélyén, hegyeken-völgyeken át barangolhattok, valamint bekukkanthattok a felhők világába. Az egyes témákat látványos ábrák és képek szemléltetik, ráadásul mindegyiknél találhattok egy-egy fogós kérdést is. Kiadványunkat ide kattintva rendelheted meg!
 • A tényszerű, színes rajzokat és lélegzetelállító, drámai felvételeket tartalmazó Gyermekenciklopédia – A Föld című természettudományi kötetünk szintén hasznos segítőtárs lehet a 6 év feletti gyermekek ismereteinek bővítéséhez. Ha szórakoztatva szeretnél tanítani, ez a könyv az egyik legjobb választás. Kiadványunkat ide kattintva rendelheted meg!

Kíváncsi vagy, hogy milyen egyéb kötetekkel támogathatod még gyermeked fejlődését? KATTINTS IDE, és tekintsd meg a Turorkashop teljes ismeretterjesztő kínálatát!

Gyerekkönyvek már 1990 Forintért a Tudorkashopban!

Itt megtalálja a legcsodálatosabb mesekönyveket, amelyek segítenek fejlődni a gyermeknek a képességeiben és az önálló olvasásban. Talál képességfejlesztő kiadványokat, amelyek a gyermek fantáziáját és kreativitását fejlesztik. és nem utolsó sorban szórakoztató termékeket amik segítenek a gyermeknek pihenni és lazulni.

Fedezze fel a Tudorkashopban és találja meg a tökéletes könyveket és termékeket a gyermeknek!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Melyiket a három közül?

3. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Év végi felmérő

4. osztály, Magyar, Ismétlések, felmérők, Nyelvtan, helyesírás

A hegyvidéken

2. osztály, Környezetismeret, Állatvilág

Itt az ősz!

1. osztály, Környezetismeret, Ember és környezete, Évszakok,időjárás

Madarak és fák napja

1. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők, Rejtvény

Keresgélj!

3. osztály, Környezetismeret, Növényvilág

Melyik kié?

2. osztály, Készségfejlesztés, Labirintus

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink