ÚJDONSÁG!Cseperedő-fejlesztőprogram – segítség a fejlesztéshez, iskolaérettség felméréséhez... Tovább >>
ÚJDONSÁG!Élménypedagógia sulimagazinokkal - ROP '21: osztályszintű képességfejlesztés... Tovább >>

A környezettudatosságra nevelés nem csak a tanárok feladata

Gyermekeink a bölcsődék, óvodák és iskolák falai között rengeteg hasznos ismeretet sajátítanak el. Vannak azonban olyan alapvető elvek, szokások és szabályok, amiket mi, szülők – a nevelési és oktatási munkát végző intézmények munkájától függetlenül – is átadhatunk az apróságoknak. A környezettudatosságra nevelés például éppen egy ilyen feladat.

Bolygónk megóvásának gondolatát már a legelső években érdemes elültetned gyermeked kobakjába, hogy a nevelőknek és oktatóknak csak a kihajtott gondolatcserje nevelgetésével kelljen foglalkozniuk. Az április 22-i Föld napja alkalmából ebben szeretnénk a segítségedre lenni. Vegyük sorra, hogy mi mindenre érdemes odafigyelned.

1. Le kell fektetned az alapokat!

Az egyik legfontosabb, amit meg kell értetned a gyermekeddel, hogy minden, amit tesz, hatással van a környezetünkre.

környezettudatosságra nevelés

 • A közlekedési eszközök választása nem csak arról szól, hogy mi számunkra a kényelmesebb. Meg kell értenie, hogy mi a különbség a környezet szempontjából, ha autóval, tömegközlekedési eszközzel vagy biciklivel jutunk el a célunkhoz.
 • A használt ruhaneműk vásárlása nem lenézendő cselekedet, hiszen a spórolás mellett a környezetünket is támogatjuk azzal, ha olyan darabokat választunk, amelyektől valaki már korábban megvált – így nincs szükség újak gyártására.
 • A közös kertészkedések alkalmával bemutathatod neki, hogy mennyi időre, energiára és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy egy növény teljesen kifejlődjön. Azt is érzékeltetheted, hogy a döntésein múlik, lesz-e elfogyasztható termés vagy szemet gyönyörködtető virág a folyamat végén.
 • A kisállatok szintén fontos szerepet játszhatnak gyermeked fejlődésében – a gondoskodás és a felelősségvállalás elsajátításában, vagy az ember és a természet kapcsolatának megértésében. Mindezt nemcsak egy – hatalmas felelősséggel járó – kiskutya, hanem akár egy kevesebb odafigyelést igénylő botsáska nevelésével is szemléltetheted.
 • A kirándulás, a természetjárás, Magyarország kulturális, történelmi és természeti kincseinek bemutatása a szellemi fejlődés és az egészséges életmód kialakítása mellett szintén segíthet tudatosítani a gyerkőcben, hogy minden egyes ember szerepet játszik a természet megóvásában.
 • A tárgyak helyett az élményeket érdemes középpontba helyezned. Természetesen nem arra gondolunk, hogy ne legyenek a szobájában olyan játékok, amikre valóban vágyik, de törekedned kell arra, hogy elsősorban ne a tárgyak felhalmozása, hanem a közös élmények okozzanak neki örömet.

2. Nem szabad elfelejtened: a szülői példa ragadós!

A jó és a rossz példa egyaránt ragadós. Ezt tudatosítanod kell magadban! A gyermekek így működnek. Amit mutatsz nekik, arra követendő példaként tekintenek. Ez viszont egyszerre lehet áldás és átok, hiszen így könnyedén a helyes irányba terelgetheted őket, viszont ha meginogsz – és valljuk be, mindannyian hajlamosak vagyunk néha a „szabályok ellen véteni” –, könnyedén magad ellen fordíthatod a „vegyél példát a szüleidről” jelmondatot.

környezettudatosság

Amikre tudatosan odafigyelhetsz:

 • A műanyag tasakok helyett vásárlásokhoz használj vászonszatyrokat vagy kosarat.
 • Kerüld azokat a termékeket, amiket műanyag csomagolásban lehet megvásárolni.
 • A keletkezett hulladékok számára otthon is tarts elkülönített szeméttárolókat.
 • Ha az utcán szemetet kell kidobnod, eszedbe se jusson valamit csak úgy elhajítani.
 • Sose hagyj felkapcsolva villanyt olyan helyiségben, ahol nem tartózkodik senki.
 • A vizet csak akkor folyasd, ha mosogatáshoz, kéz- vagy fogmosáshoz tényleg szükséged van rá.
 • Minden papírnak két oldala van – ha az egyik betelt, meg lehet fordítani, nem kell újat elővenni.

3. Az ismeretterjesztő kiadványokra mindig támaszkodhatsz

A Tudorkashopot azért hívtuk életre, hogy a gyermeked ismereteinek bővítéséhez szükséges – tanárok, szülők és gyermekek által egyaránt kedvelt és ajánlott – kiadványokat online is megrendelhesd. A környezettudatosságra nevelés megkönnyítéséhez két könyvünket szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

környezettudatosságra nevelés

 • Ezerarcú bolygónk: a Föld című ismeretterjesztő kötetünkben körülnézhettek a Föld és az óceánok mélyén, hegyeken-völgyeken át barangolhattok, valamint bekukkanthattok a felhők világába. Az egyes témákat látványos ábrák és képek szemléltetik, ráadásul mindegyiknél találhattok egy-egy fogós kérdést is. Kiadványunkat ide kattintva rendelheted meg!
 • A tényszerű, színes rajzokat és lélegzetelállító, drámai felvételeket tartalmazó Gyermekenciklopédia – A Föld című természettudományi kötetünk szintén hasznos segítőtárs lehet a 6 év feletti gyermekek ismereteinek bővítéséhez. Ha szórakoztatva szeretnél tanítani, ez a könyv az egyik legjobb választás. Kiadványunkat ide kattintva rendelheted meg!

Kíváncsi vagy, hogy milyen egyéb kötetekkel támogathatod még gyermeked fejlődését? KATTINTS IDE, és tekintsd meg a Turorkashop teljes ismeretterjesztő kínálatát!

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Okoskodj!

2. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Bűvészmutatvány

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig, Számok 10000-ig

A szél

4. osztály, Magyar, Ismétlések, felmérők

Ki mondta?

2. osztály, Készségfejlesztés, Logika

Totó - 13 + 1 kutya

3. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

A kert termései

2. osztály, Környezetismeret, Növényvilág

Kakukktojás

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink