Szülinapi rítus

Szülinapi rítusMegfigyeléseim szerint a gyerekek – legyenek bármilyen nagyok is – szeretnek arról hallani, hogy milyenek voltak igazán kiskorukban. Különösen azokban az időkben, amelyekről nincs semmilyen emlékképük. Például senki emberfia nem emlékszik rá, hogy milyen volt, amikor megszületett.

Szeretném azt állítani, hogy én vagyok ennyire kreatív és én találtam ki a mi születésnapi rítusunkat, de őszintén bevallom, hogy valójában egy filmből vettem az ötletet. Gyakran néztük együtt a hétvégéken, és neked nagyon tetszett, hogy a filmbéli anyuka minden születésnapi reggelen bebújt a lánya mellé az ágyba és elmesélte, hogy milyen volt x évvel azelőtt, amikor a kislány megszületett. Három- vagy négyéves lehettél, amikor mi is elkezdtük ezt a hagyományt, ami az évek során csodálatos, bensőséges, minket összekötő varázslattá vált.

Már hetekkel előre tudod, hogy mikor jön a születésnapod, hogy hányat kell még aludni addig, de előző este sohasem érdeklődsz, hogy másnap a szokásos módon ébresztelek-e.

Lefekvés előtt mindig félórával korábbra állítom az ébresztőt, hogy kényelmesen legyen időnk az idei év meséjét őszintén megélni. Még mindig valami megmagyarázhatatlan izgalommal a lelkemben alszom el, a mi kis első találkozásunk történetének kezdő sorait mormolgatva magamban.

„X évvel ezelőtt ezen a napon, amikor hozzánk érkeztél, hatalmas pelyhekben hullott a hó.”  Soha nem láttam még csodálatosabb hóesést, soha nem találkoztam még csodálatosabb lélekkel.

Emlékszem rá, hogy öt nappal később érkeztél, mint amikorra megjósolták az orvosok a születésed. Életem leghosszabb öt napja volt, míg arra vártam, hogy végre magamhoz ölelhesselek. Az orvos már előző nap megjósolta, hogy holnap valószínűleg már valóban megtehetem. Előre tudtuk és vártuk, mert hatalmas havazást ígértek erre a napra. A doktor egészen pontosan így fogalmazott: ha hirtelen időjárásváltozás történik, nagy meleg vagy hideg és hóvihar lesz, olyankor sokan érkeznek, és sokan távoznak a Földről. Nem tévedett, teltházasok voltak aznap a szülőszobák…

Születésnapod reggelén csak köntösbe bújok, és irány a szobád, az ágyad. Lassan ébredsz a simogatásomra, amivel helyet kérek melletted. Bebújok a takaró alá, és te fejedet a mellkasomra teszed. Indulhat a mese – a mi mesénk – az első találkozásunk izgalmas részleteivel. Lassan teljesen éberré válsz. Kérdezgetsz, és együtt nevetünk. Minden évben megdöbbenve tapasztaljuk, hogy valaha elfértél a pocakomban, most viszont már évről évre egyre szűkösebb kettőnknek az ágy is. Bizony, lassan akkora vagy, mint én. Azt jósolod, már csak két év, és nagyobb is leszel nálam. 

Egészen a lelkemig hatolva jár át az érzés, hogy azon a ponton, ahol most a fejet pihen, X évvel ezelőtt pont oda tettek rám, miután megszülettél. Nem emlékszem rá, hogy sírtál, pedig biztosan így volt. Őszinte, hatalmas, akkor még sötétkék szemekre emlékszem, amelyek nem is kutatták a felszínt, hanem egyenesen a lelkembe néztek. Én pedig a te szemeiden keresztül egy pillanatra – főként a földöntúli boldogságtól – bepillantást nyerhettem egyenesen a mennyországba. 

Azt szeretem a rítusokban, hogy a születésnapod kora reggelén egy pillanatra újra átéljük ezt a csodát, erőt merítve a mindennapokra, a hétre, az évre a másik lelkéből, hogy tudjuk, bármi jön, megyünk tovább, hiszen egymásból merítve bármihez van erőnk.

A születés pillanatában láttuk a csodát. Mindent tudunk már mi emberek a fogantatásról, a terhességről, az emberi agy és a különböző személyiségek kifejlődéséről, de ha őszinték akarunk lenni, mégsem tudunk valójában semmit sem, mégsem teljes a kép. Sejtelmünk sincs róla, hogy mikor és miként kap lelket a test.

Ezekkel a csodálatos gondolatokkal indulok neki a napnak, és ezért imádom annyira a mi kis szülinapi rítusunkat.

Anna, anyu

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Városok és épületek

3. osztály, Környezetismeret, Ember és környezete

Közlekedünk

2. osztály, Környezetismeret, Ember és környezete

Erdei Iskola

4. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Légy most te a könyvtáros!

2. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Árulkodó levelek

1. osztály, Környezetismeret, Növényvilág

Busójárás

4. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Keresd a párját!

1. osztály, Magyar, Írás, helyesírás, Olvasás

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink