Friss információkKellemes nyarat kívánunk, találkozunk szeptemberben! Véget ért a válsághelyzet, és mi is ... Tovább >>
Megérkezett!Letölthetőek a nyári digitális különszámok, galériával, nyomtatható oldalakkal minden magazinhoz!... Tovább >>

Anyu naplója: A füstbe ment (anyai) terv

Mikor megszülettél, még beszélni sem tudtál. Sírtál, ha éhes voltál, ha baj volt, és ha szükséged volt rám. Én pedig mindig siettem, hogy segítsek, hogy megmentselek. Az oviban már féltél a sötéttől, a mesebeli sárkánytól, és a csoporttársaktól hallott betörőtől.

– Anya, te semmitől sem félsz? – kérdezgetted egyre többször.

– Semmitől – feleltem magabiztosan. – A sötétben ugyanaz van, mint a világosban. Sárkányok csak a mesékben léteznek, a betörők pedig nagy ívben elkerülnek minket. Tőlünk nincs mit elvinni, hozzánk csak hozni lehet – viccelődtem, miközben nyugtatgattalak.

Így lettem a kicsiny életedben az évek folyamán a hős, a bástya, a megmentő. Megtisztelő szerep volt, bevallom őszintén, kedvemre való volt tetszelegni benne. Te pedig bújtál a karjaimba védelmet keresve mindannyiszor, ha sérelem ért, ha rosszat álmodtál, vagy ha megijedtél.

Mint tudjuk, az élet soha nem unalmas, időről időre mindig dob valami koncot, amin aztán egy ideig rágódhatunk, míg meg nem találjuk a helyzet megoldását.

Már az iskolában ismerkedtél a betűvetés fortélyaival, amikor is egyik napról a másikra megszűnt a munkahelyemen.  Gyerek voltál, önfeledt, játékos, azt reméltem, nem is hallod, amikor a nagyival és más felnőttekkel erről a számunkra nem is kicsi problémáról beszélgetek. 

„Majd lesz másik”, „Már készítik neked a még jobb helyet az égiek” – nyugtatgatott mindenki ezúttal immár engem.

– Szeretem, hogy nem dolgozol, és mindennap te jössz értem a suliba – hadartad lelkesen. – Szerintem soha többé nem is kellene dolgoznod, és akkor örökké ilyen sokat lehetnénk együtt.

– Persze! Kutya vigye a munkahelyet! Kutya vigye az iskolát! – vágok viccesen fancsali képet. – Imádok veled lenni, csak tudod az a baj, hogy ha nem dolgozom, akkor nem kapok fizetést sem. A számlák pedig akkor is jönnek. A csapból a víz nem folyik ingyen, és gyertyafénynél vacsorázni és mesét olvasni sem lesz örökké romantikus.

Ezen jót nevetsz, de látom, hogy érted, miről beszélek.

Sokáig élvezhetted még a társaságomat az iskola utáni órákban a végtelenné duzzadt, egybenyúló napokon, melyek hihetetlen gyorsasággal hónapokká duzzadtak. Ez idő alatt pedig teljesen feléltük a tartalékunkat, majd elkezdett egyik-másik csekk befizetése átcsúszni egy következő hónapra, abban a reményben, hogy addigra csak előbukkan már végre az a várva várt mennyei, vagy akár kevésbé szuper, de legalább jól fizető munkahely.

Tisztán emlékszem rá, egy pénteki nap délutánja volt. Amikor hazaértünk együtt az iskolából, és a postaládában az egyik közüzemi szolgáltató nem túl barátságos, ám annál szigorúbb levele fogadott. Ha három napon belül nem érkezik be a befizetés, legkésőbb tíz nap múlva kikötik a gázt a lakásban. Kővé dermedve, sokkot kapva álltam a kerítés mellett, miközben te kedvesen bújtál hozzám.

– Szomorú vagy? Nem mosolyogsz.

– Nem… Nem, minden rendben – sóhajtottam, de te láttad, hogy nem teljesen őszinte a mosolyom.

Tudtam, ha abban a hónapban már nem eszünk, akkor sem lesz elég a pénzünk a számla befizetésére. Ám valójában nem az a nap volt a legnehezebb, hanem sokkal inkább a következő,
amikor is én álltam a gyerekkori hőseim előtt, kölcsönkérve a számla nem is olyan csekély összegét.

Nagylelkű szüleim természetesen jó szívvel segítettek. Kérleltek, hogy hadd adjanak legalább valamivel többet. Legyintgettek, hogy meg sem kell adni. Miközben hárítottam ezt a lehetőséget, könnyes szemmel hálálkodtam. Megszégyenülve éreztem magam. Én, aki a saját fiam hőse voltam évekig, padlóra kerültem. Gondoskodó szüleim nem engedtek utunkra minket vacsora és megrakodott szatyrok nélkül.

– Tudjuk, hogy van otthon mit enni, ez csak egy kis semmiség – nyújtott át édesanyám három megtömött szatyrot, tele mindenféle földi jóval. – Most itt romoljon ránk? – kérdezte még angyali arccal.

Mindig ezt csinálta egész életében. Mindennap gondoskodott az apámról és a gyerekeiről. „Csak egy kis tojást vigyetek”, „Akkor legalább egyél, míg itt vagy” – hallottam gyakran felidézett hangját a csendes, hazafelé vezető úton.

Mi pedig hálátlan gyermekekként mindig csak hárítottunk, és futva köszöntük meg a sok törődést. Ám ezúttal valóban nagy szükségem volt a segítségre. Soha azelőtt nem voltak ilyen nehezek a szüleimtől kapott elemózsiás kosarak.

Az este csendesen telt, te néha csacsogtál hozzám elbűvölő dalosmadár hangodon, én pedig, mint egy robot, a gondolataimba mélyedve egyszavas válaszokat adtam.

Az esti mese végeztével a fürdőkádban ülve már éreztem, hogy torkomat mardossák a kétségbeesés keserű könnyei, de még hősiesen visszatartottam őket. Egészen a konyháig jutottam, ott adtam meg magamat menthetetlenül a kétségbeesésnek. Hátamat a konyhapultnak vetve csúszott ki lábam alól a talaj, hogy átadjam magam a megkönnyebbülés reményét magában hordozó sírásnak. Soha, vagy csak nagyon ritkán ébredtél fel éjszaka, hogy a nappalin keresztülhaladva eljuss a mosdóig. Nem sírtam hangosan, mégsem hallottam meg szobád ajtaját, és így már csak későn vettem észre, hogy ott állsz előttem.

– Anya! Baj van? – kérdezted tőlem, és én a padlót bámulva már csak egy pár kutyás mamuszt láttam meg könnyes pilláimon át. – De hát te sírsz – öleltél át vigasztalóan pici karjaiddal, én pedig az ölembe vontalak, mint egy plüssmackót, miközben utolsó legördülő könnycseppjeimet a pizsamád itta be.

– Nincs… Nincs baj, csak fáradt vagyok – makogtam. – Tudod, mostanában néha kicsit nehéz volt az élet, és ez elgyötört.

– Akkor gyere és aludjunk – húztál kézen fogva az ágyam felé és bújtál hozzám, mondván, ma már velem alszol, mert tartasz tőle, ha egyedül hagysz, netán újra sírni kezdek.

– A munka a baj? – kérdezted még elalvás előtt a sötétben. – Az a baj, hogy nincs?

– Igen. Tudod, most már nagy szükségem lenne egyre.

– Na jó, akkor most már visszaengedlek dolgozni, és segítek neked bevonzani egy jó helyet – mondtad, majd cuppanós puszit nyomtál az arcomra, és engem ölelve szinte azon nyomban el is aludtál.

Hiszen anyánál nem létezik jobb alvóka.

Én még sokáig nem tudtam aludni, így egy gyermekként anyámtól tanult módszert hívtam segítségül, amit már régen gyakoroltam: imádkozni kezdtem. Egészen addig, míg e monoton mantra kegyesen átbillentett az álmok biztonságos, nyugodt világába.

Másnap még néha aggódva kérdezgetted, hogy jól vagyok-e, ha azt láttad, hogy csendben a gondolataimba mélyedek.

Hétfőn befizettem a rémületet okozó csekket, és egy farkas elszántságával vettem részt két újabb állásinterjún, pénteken pedig már három munkahely közül választhattam, ahol felvételt nyertem az új dolgozók sorába.

Isten malmai ezúttal lassan őröltek. Lassabban, mint amire számítottam, és talán az ima is kellett hozzá, hogy beinduljanak. Vagy talán az a pillanat, amikor megadtam magam, és átadtam az életem irányítását az életnek, a sorsnak, az Istennek, nevezzük bárhogyan is.  Néhány hét múlva újra hősnek éreztem magam, és a szemedben ugyanazt a rendíthetetlen, sziklaszilárd hitet láttam, amikor rám nézetél, amikor szükséged volt rám.

Bár a tervem, miszerint megingathatatlan bástya leszek, füstbe ment, egy életre megtanultam, hogy olykor a hősök is elesnek, a bástyák is meginognak, de éppen attól erősek, hogy fel tudnak állni, és minden helyzetből megtalálják a kivezető utat.

Anyu, Anna

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Hol lehet megrendelni? - Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Legszebb magyar népmesék

Legszebb magyar népmesék

A népmesekincsünk legszebb gyöngyszemeit összegyűjtő kötet a kis olvasók könyvtárát gazdagítja és megismertetik a „jótett helyébe jót várj” erkölcsi parancsát is.

Földünk titkai - AVTK 6.

Földünk titkai - AVTK 6.

Milyen örökséget kaptunk és milyet hagyunk magunk után? Hogyan óvhatjuk környezetünket?

Anyukámnak készítettem

Anyukámnak készítettem

Itt a jó alkalom! Készíts ajándékot kiadványunk segítségével!

Papírvarázs - Hercegnők

Papírvarázs - Hercegnők

A gyerekek képzelete szárnyra kel, amikor a kiadvány oldalaiból hercegnő válik.

Papírvarázs - Robotok

Papírvarázs - Robotok

A gyerekek képzelete szárnyra kel, amikor a kiadvány oldalaiból robot válik.

Irkafirka füzet

Irkafirka füzet

Jöhet egy kis hajtogatás, színezés, játékok, fejtörők és még néhány irkafirka? Jó móka lesz!

Gamervilág

Gamervilág

Ne habozz, vedd kezedbe a kézikönyvet, és merülj el a gamerek világában!

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Gyufarejtvények

4. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény, Logika

Matekoló

4. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Hunyadi János

4. osztály, Matematika, Számok 10000-ig

Suli-logi

3. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Az erdőben

2. osztály, Matematika, Műveletek 100-ig

Játék a szavakkal

4. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Hannibál csele

3. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-52-521-363 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-52-521-360 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2020. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft.

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.