A megfelelő szakellátás mellett a szülő megnyugtató jelenléte. A „Százezren az Anyák Házáért program” során készült egy hiánypótló online kutatás azzal a céllal, hogy valós képet kapjon arról, hogy a család a gyermekek kórházi tartózkodásának idején együtt tud-e lenni a gyermekkel a magyarországi kórházakban. A megkérdezettek többsége szerint a civil összefogás segíthet a problémán, de az állam szerepe a megoldásában megkerülhetetlen.

undefined

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka hallott már a problémáról, háromnegyedük pedig súlyos gondnak tartotta azt. Csaknem minden válaszadó (94 százalék) támogatna egy olyan kezdeményezést, amely a gyógykezelés idejére szállást biztosítana a szülőknek, rászorultságuk alapján. 73 százalékuk pedig úgy ítélte meg, amennyiben az állam önállóan nem képes orvosolni a problémát, úgy azt a kórházi intézményekkel - adott esetben civil szervezeteket is bevonva - közösen kell megtennie.

A válaszadók döntő többsége a jelen állapotok ismeretében az összefogásban hisz, hogy az állam, a kórház és a civilek közösen találjanak megoldást, mivel a kapacitások egyesítésében hatalmas lehetőségek rejlenek. A megkérdezettek pontosan fele, 215 fő szerint egy alapítvány is képes lehet megoldani a problémát, hogy a szülők részére szállást biztosítson a gyógykezelés idejére, amennyiben a támogatásokból biztosított hozzá az anyagi tőke. Az alapítványok működését 87 százalékuk adójának 1%-ával is támogatná azért, hogy képes legyen megoldani a szülők elszállásolását. 69 százalék tárgyi adományokkal is segítene ebben, míg 49 százalékuk egyéni befizetésekkel járulna hozzá a jó ügyhöz.

A kitöltők 66 százaléka szerint a kórházi kezelés alatt a gyermekek számára a szülői jelenlét hiánya a leginkább megterhelő. A válaszadók 32 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy gyermeke hosszú időre kórházi kezelésre szorult, és sikerült önállóan megoldania a hozzátartozók elszállásolását. A válaszadók 79 százaléka szerint a szülők folyamatos jelenléte a gyógykezelés ideje alatt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermek sikeresen meggyógyulhasson.

Forrás és teljes cikk: www.koloknet.hu