Sipos Imre helyettes államtitkár szerint az OFI által kidolgozott tanmenetek nem érintik a kerettantervi óraszámokat, de a tananyag feldolgozásában nagyobb szabadságot kapnak a tanárok. A Köznevelési Kerekasztal résztvevői szerint a most bejelentett intézkedések megteremthetik a 21. századi iskola alapjait.

Augusztus közepére elkészíti az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet azokat a tanmenetjavaslatokat, amelyek még nem változtatnak a kerettantervi óraszámokon, de a tananyag feldolgozásában jóval nagyobb szabadságot biztosítanak majd - mondta Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal kilencedik ülése után.

Olyan sztenderdeket dolgoz ki az OFI, amelyekkel mérhető lesz, hogy a negyedik és a nyolcadik évfolyam végére hová kell eljutniuk a gyerekeknek, mondta az új tanmenetekről Sipos.

Az alsó tagozatra vonatkozó harmincperces tanóráról szóló javaslat nem jelent új csengetési rendet, a fennmaradó 15 percet játékos módon lehetne felhasználni, magyarázta az államtitkár. Ezt az új rendet szeptember 1-jétől már alkalmazhatják az iskolák.

A kerekasztal javaslatára a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának rendeleti módosítása is megkezdődött, de foglalkoznak a tanfelügyeleti rendszer és a pedagógusok előmeneteli rendszerének a megújításával is - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Forrás: www.hvg.hu