Mi aggasztja manapság a szülőket?

undefinedMiket tartanak a szülők a legfontosabb ügyeknek, témáknak? Erről beszélgetett az Európai Szülők Szövetségének 30. évfordulója alkalmából számos gyermekügyi szakértő, európai döntéshozó és szülő Horvátországban.

A kockagyártás ideje lejárt

A beszélgetés fókuszában a korai iskolaelhagyás témája állt, mely egyenes úton vezet a fiatalok munkanélküliségéhez és marginalizálódásához. Korai iskolaelhagyóknak nevezzük a 18–24 éves népességből azokat, akik az oktatási, képzési rendszerből végzettség nélkül, vagy alacsony szintű (legfeljebb alapfokú) végzettséggel kerülnek ki, és semmiféle további oktatásban, képzésben nem vesznek részt. Tehát nemcsak a tankötelezettség ideje előtt lemorzsolódó tanulókról van szó, hanem azokról is, akik végigbukdácsolják az iskolát anélkül, hogy a munkaerőpiacon beváltható kompetenciákra tennének szert. Itt jegyezzük meg, hogy van még egy problémás kör, a nem dolgozó, nem tanuló fiataloké, akik akár diplomások is lehetnek, róluk itt olvashat többet.

Hitek és tévhitek: mit teszünk a gyerek szendvicsébe?

A legtöbb iskolatáskában valamilyen szendvics lapul tízórai gyanánt, amiben bérelt helye van a felvágottnak. Itt az ideje, hogy megnézzük, mit kell tudni róluk!

undefinedSok bennük az E?

A felvágottak elkészítéséhez elég sokféle adalékanyagot használnak fel, hogy jobb legyen színük, ízük, állaguk vagy illatuk. Ne hagyd magad becsapni! Vásároljatok olyanokat, amelyek magas hústartalmúak, és kevés adalékot tartalmaznak.

Mindannyian fáradunk: hogyan segíthet tanév végén a szülő?

Május megérkezésével sok családnál eljön a szembenézés vagy a felismerés ideje: bizony rosszul áll a gyerek, nehezen megy a tanulás, nem hozza a várakozásoknak megfelelő iskolai osztályzatokat. Van, ahol nem rossz a helyzet, de a gyerek annyira fáradt már, hogy aggódunk a tanulás, a tanév végi felmérők, felelések miatt, nehogy romoljanak eddigi jó eredményei – írja az Anyamenedzser, ezt a posztot tesszük közzé.

undefined

Bár a két fenti helyzet feszültsége nagyon is eltérő, megoldásuk hasonló alapokra épül. A szülői érzelmektől, indulatoktól el kell jutnunk egy megértő, de a célt szem elől nem tévesztő hozzáállásig. Feltétlenül fontos, hogy határozott és világos célokat tűzzünk ki - lehetőleg a gyerekkel közösen -, de vélhetően felismerjük, hogy az indulatosság és egyoldalú keménység, követelés nem vezet eredményre. Párbeszédre van szükség és reális célok meghatározására.

Három dolog, amire mindenképpen tanácsos megtanítani a gyerekeket

Ne gondoljunk bonyolult dolgokra – mégis ezek jelentik a teljes élet alapjait: őszinteség, önállóság, egészség. Igen, tanítanunk kell rá a gyerekeket már az első pillanattól fogva, vagy legalábbis segíteni nekik abban, hogy veleszületett igazságérzetüket, függetlenségi törekvéseiket és testi-szellemi épségüket megőrizzék.

Őszinteség

Ezt a gyermek önmagával hozza, benne van az „alapkészletében”. A születendő gyermek maga az igenlés az életre. A valóság igenlése. Sokszor a felnőttek ölik ki – akár határozott nyisszantásokkal, akár apró nyesegetésekkel – belőlük azt a természetes viszonyt a világhoz, amelyben a kimondott szavak fedik a valóságot, amelyben nem hazudunk, szépítünk és/vagy elhallgatunk. Mindenki hallott már kisgyermeket, aki rácsodálkozott és véleményezett egy nénit/bácsit a buszon, látjuk magunk előtt édesanyja elvörösödött arcát és halljuk hangjának ideges remegését, ahogy szégyenében rászól a kicsire... Nem a gyereket szégyelli: saját magát. A gyereket ekkor éppen arra tanítja, hogy a valóság, amelyet érzékszerveivel tapasztal, nem is az, vagy ha mégis, akkor sem mondjuk ki...

Újabb bejegyzések → Főoldal ← Régebbi bejegyzések