Hagyd unatkozni nyáron a gyereket!

A hátunk mögött hagytuk mi is az elmúlt évet, és azon vettük észre magunkat, hogy belefulladunk a logisztikába, kicsit ingerültebben szervezzük a hétköznapokat, és dolgozni, alig marad időnk. Leültünk hát, hogy még ha nem is tudjuk a megoldást, azért ne felejtsük el, milyen fontos a vakáció...

Az első nagy feladat, a szervezés, hová tegyük a kölköket. Mit kezdjek az 1-2-3 vagy sok gyerekkel, akik általában különböző életkorúak, amikor kigurul alóluk az intézmény. Mivel nyári szünidő van, pihenni és feltöltődni kell. Újratölteni az elemeket, regenerálódni, élményeket szerezni, élni nagyokat. De mindezt két dolgozó szülővel, akiknek szintén kéne egy kis leállás, még nagymamák, nagypapák, táborok és barátok segítségével is munkás feladat.

Ha “jól pihenünk”, ha jól használjuk ki a szünet adta lehetőségeinket, ha hagyjuk magunkat szabadon ellazulni, akkor majd szeptemberben ismét vágyakozunk a rendszeres életre, a tanulásra, munkára. Már kiskorban érdemes tudatosítani és felhívni a figyelmet a váltakozó életmódra, a pihenés és erőkifejtés változó ciklusaira. Megtaníthatjuk gyermekeinknek, hogyan haszonosítsák és raktározzák el a szünidőben, a pihenés alatt felgyülemlett energiákat és pozitív élményeket.

Átalakulhat a jövőben a tanév rendje - rövidebb lesz a tanév?

Átalakulhat a jövőben a tanév rendje, rövidebb lehet a nyári szünet, hosszabb az őszi és a tavaszi vakáció, és az új nemzeti alaptanterv (nat) bevezetésével szeretnék, ha egyre több iskolában tabletekről tanulnának a diákok - a többi között erről beszélt Palkovics László oktatási államtitkár az Indexen csütörtökön megjelent interjúban.

undefined

Hogyan ne veszítsd el a gyereket?

undefinedAki érezte már a jeges rémületet, azt az érzést, amikor egy pillanatig vagy akár hosszú percekig nem tudod, hol a gyereked, aki még az előbb melletted állt, annak nem kell elmagyarázni, mit él át egy szülő ilyen helyzetben. Itt a nyár, a strandok, a tömegrendezvények, a fesztiválok szezonja, amelyeken még a legelővigyázatosabb apukával, anyukával is megtörténhet a baj.

Ugyan arról nem tudunk, hogy egy efféle szituáció során túlságosan hosszúra nyúlt az az idő, amikor dermedt szívvel, pánikba esve keresgélték a gyermeket, ám érdemes még ezt az átmeneti vérfagyasztó időszakot is lerövidíteni. Az is igaz, hogy már nagyon sok gyereknek van saját telefonja, de az lemerülhet, elveszhet, meg aztán kevésbé életszerű, hogy a kicsik alapfelszereltségéhez hozzátartozik a készülék.

Merjünk fürdeni a szabadstrandokon?

Az Európai Unió értékelési rendszere szerint a magyarországi tavaknál és folyóknál lévő strandok kevesebb mint öt százalékánál van gond a vízminőséggel, a szabadvízi fürdőhelyek többsége kiváló minősítést kapott - közölte az ÁNTSZ.

undefined

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése szerint az országos helyzetkép is alapvetően pozitív, a fürdőhelyek vízminősége folyamatosan javul - tették hozzá. Kiváló minősítésű a balatoni fürdőhelyek többsége, a Fertő tó és a hévízi tófürdő is. A 205 minősített strand több mint 96 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, hat lett tűrhető (többségében tiszai strandok), és mindössze egy hely kapott kifogásolt minősítést.

Szeptembertől nagyobb szabadságot kapnak a tanárok a tananyag feldolgozásában

Sipos Imre helyettes államtitkár szerint az OFI által kidolgozott tanmenetek nem érintik a kerettantervi óraszámokat, de a tananyag feldolgozásában nagyobb szabadságot kapnak a tanárok. A Köznevelési Kerekasztal résztvevői szerint a most bejelentett intézkedések megteremthetik a 21. századi iskola alapjait.

Augusztus közepére elkészíti az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet azokat a tanmenetjavaslatokat, amelyek még nem változtatnak a kerettantervi óraszámokon, de a tananyag feldolgozásában jóval nagyobb szabadságot biztosítanak majd - mondta Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal kilencedik ülése után.

Újabb bejegyzések → Főoldal ← Régebbi bejegyzések