Léteznek boldog iskolák? Most kiderül!

Mai rohanó világunkban sokszor pont a legfontosabbakra, a felnövekvő generációra nem jut elég idő. A gyerekek jólléte a szülői nevelés mellett függ az óvodától, az iskolától és az ott dolgozóktól is, hiszen csak boldog, nyugodt szakemberek tudják felkészíteni a jövő nemzedékét egy boldogabb életre. Ezt felismerve indította el a Jobb Veled a Világ Alapítvány a Boldogságóra programját, mely a pozitív pszichológia kutatásaira épül, s melynek keretében az oktatási-nevelési intézmények most Boldog Iskolákká válhatnak.

undefined

 Amerikai kutatások szerint a boldog gyerekek önbizalma erős, képesek pozitívan gondolkodni, egészségesek, hisznek magukban, mernek a felnőttektől segítséget kérni, kreatívak és könnyebben megtalálják a kiutat az őket érintő problémákból. A jövő kiegyensúlyozott, sikeres és elégedett generációja most fejlődik, így a gyakorlatias, kellemes és tartalmas élet elsajátításához szükséges játékos fizikai tevékenységek, pozitív szülői és nevelői megerősítés, az örömteli elfoglaltságokra való szoktatás nem várathat magára. Ezt célozza a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság Intézetének Boldogságóra programja is, melyhez eddig több, mint 1300 pedagógus csatlakozott, és amelynek fővédnöke Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Hogyan tegye bababiztossá a Karácsonyt?

undefinedA karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja – melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek!

Amennyiben már mászni vagy járni tudó kisgyermek is van a háznál, nem árt észben tartani, hogy minden egyes karácsonyi dekoráció extra csábítást jelent a mászni és a világot felfedezni szerető pici számára. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban megoldható, hogy az ünnep kellékei ne jelentsenek veszélyt a baba számára. Íme, néhány tipp arra, hogyan tarthatja biztonságban a csecsemőt vagy kisgyermeket az ünnepek alatt.

Lépj közelebb a világhoz!

undefinedA gyermeknevelés során sok szülőben felvetődnek a kérdések: Megfelelően fejlődik? Tehetséges? Hogyan foglalkozzam vele, hogy leginkább javára váljon? Úgy érzem, ügyetlenebb a kortársainál, mit tegyek? ?Megállja majd a helyét az iskolában? Úgy alakult az iskolakezdés, ahogyan szerettük volna?

Szakértőnk szerint, bár óvodás kor előtt is nagyon fontos az egyes képességterületek egészséges fejlődését figyelemmel kísérni, mégis óvodás korra összpontosul a figyelem, hiszen ez a korszak előzi meg ténylegesen az iskoláskort.

3 éves kortól nagyon sok fontos változás megy végbe a gyermekeinken mind a külső, fizikai változásokat tekintve, mind belső tulajdonságokat megfigyelve is. Gyermekeink testalkata megváltozik: megnyúlnak, megnőnek a végtagjaik, egyre inkább a felnőttekhez kezdenek hasonlítani. Izomzatuk megváltozik, sokkal fejlettebb, finomabb mozdulatokat képesek végrehajtani (pl.: Egyre szebben rajzolnak, szebben, artikuláltabban beszélnek - hiszen beszédszerveik fejlettebbek). Viselkedésük megváltozik, komolyabbak lesznek, szociálisabbá válnak, kevésbé önmaguk kap már szerepet, társas lények lesznek, barátságokat kötnek, közös játékokat szerveznek, empatikusabbá válnak, figyelmesek, toleránsak, érzékenyek egymás iránt stb. Érzékszerveik is rohamosan fejlődnek, a sok-sok mozgás, játék, mese, zene, kézműveskedés, ének hatására az iskolához fontos képességterületek tökéletesednek. Végül 6-7 éves korra érett iskolásokká válnak. Ebben a korban érdemes a fent említett területek állapotát, egy játékos felmérés során feltérképezni.

A cikk folytatása ITT.

A szeptemberi újrakezdés nehézségei

undefinedAmikor először érkezik egy kisgyermek az oviba, természetes, hogy az első hetekben édesanyjába csimpaszkodik, sírdogál, tiltakozik az ottmaradás ellen. Kicsi még ahhoz, hogy megértse, nem tart örökre az elválás. Pár hét alatt aztán megszokják ezt, beépül a napi ritmusába a reggeli korán kelés, az óvodai programok és az, hogy délután újra együtt a család. A legtöbb gyermek tényleg csak megszokja, de igazából nem fogadja el ezt a helyzetet. Így amikor egy hosszabb betegség vagy szünidő miatt visszatér a régi napirend, örülnek, és rögtön visszazökkennek a kellemes családi idillbe. Ezért tapasztaljuk, hogy minden hosszabb szünet után újra kell kezdeni a szokatást.

Főoldal ← Régebbi bejegyzések