Nagycsoportos gyerekek szüleinek

Szeptemberhez közeledve aggódó szülők telefonálnak, gyermekpszichológus segítségét kérik: A nyári szünet vége felé újra akadozva kezd beszélni Marci. A nagycsoportos Zsuzsi éjszaka még bepisil. Peti 5 éves, nem fogadja el az oviban az ennivalót, egész nap nem eszik inkább. Panni elválásnál sír, anya nyakába kapaszkodik, a gyerekekkel nem játszik, napközben az oviban nem beszél. Petra a reggeli óvodába készülődésnél a hasát fájlalja, útközben már émelyeg, hányingere van, az óvoda kapujában pedig öklendezni kezd. Az orvos 2-3 nap diétát és otthoni pihenést javasol, de mire hazaérnek, már semmi baj nincs, a tünetek megszűnnek. Amint az oviba kell menni, kezdődik minden elölről.

Ezek a tünetek jelzések a szülő és a környezet felé arról, hogy a fejlődésmenetben valamilyen ok miatt átmenetileg kiegyensúlyozatlanság, elakadás, esetleg visszalépés van. Persze tudnunk kell, hogy milyen korú gyerekről is van szó, s fontos azt is figyelembe venni, hogy történt-e mostanában a környezetben valamilyen változás. Az óvodakezdés is lehet esetleg kiváltó tényező, de többnyire nem közvetlen oka a problémának.

A tünetek egy része a fejlődés normális velejárói: pl. a beszédtanulás kezdetén, 2-3 éves korban nem ritka az élettani dadogás, aminek az az oka, hogy a kisgyerek gondolatai előrébb járnak, mint ahogyan a beszédmotorikus készségei a szavak megformálását lehetővé teszik. Ebből adódik az, hogy amikor valamit nagyon gyorsan szeretne mondani, elakad a szavak elején, esetleg a szavakat ismételgeti. Ettől nem szabad megijedni. Hagyjuk türelmesen, nyugodtan, hogy ki tudja mondani gyermekünk, amit szeretne. Nem szabad kijavítani, rászólni, kigúnyolni, mert ezzel viszont kialakítható a beszédgátlás és a későbbi dadogás. 5-6 éves korban viszont már fontos logopédus és pszichológus segítségét kérni, ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk beszéde csak bizonyos helyzetekben gátolt.

Az éjszakai bepisilés 5 éves korig még időnként előfordul, különösen, ha betegség, felfázás is áll a háttérben. Átmenetileg a kistestvér születése vagy környezetváltozás is előidézhet a gyerekeknél olyan reakciót, ami egy korábbi életszakaszra jellemző viselkedést eredményez. (Újra bepisil, ujját szopja, selypíteni kezd.) A nagyobb testvér utánozza a kicsit, hogy ő is megkapja a kicsinek járó törődést. 5 éves korban azonban, ha még soha nem volt a gyermek éjszakára szobatiszta, vagy egy ideig szobatiszta volt, majd újra bepisil, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Ha nincs a tünetek hátterében szervi ok, pszichológus tud segíteni.

A reggeli elválás körüli sírdogálás, ha 1-2 év után is fennmarad, lehet egy rossz szokás is. Ezt onnan lehet tudni, hogy hamar felszáradnak a könnyek az anya távozásakor, s a gyermek felszabadult lesz, és felveszi az óvodai napi ritmust. A pszichoszomatikus tünetek, hasfájás, hányinger, gyakori kisebb betegségek, megmagyarázhatatlan átmeneti reggeli lázas állapot már mélyebb szorongást jelezhetnek, csakúgy, mint az étel visszautasítása vagy a kommunikációs nehézségek (dadogás, nem beszélés). Ezek a tünetek általában az anya-gyermek kapcsolat bizonytalanságát, esetleg egy fel nem dolgozott traumát (baleset, válás, közeli hozzátartozó halála) jeleznek.

Az óvodai beszokatás idején még előkerülhetnek a fenti panaszok, de néhány hónap után ezek csökkennek, s általában a nagycsoport kezdetére már nem jelentkeznek. A hosszabb együtt töltött vakáció után a legtöbb rutinos óvodás már várja, hogy újra találkozzon a kis barátaival, játszhasson az óvodai játékokkal… A fenti tünetek előkerülése többéves óvodába járás után már valószínűleg szorongást jeleznek, s ha tartósan, heteken, hónapokon át fennmaradnak, bizony indokolt szakembert felkeresni. Minden kistérségben, nagyobb városokban, a fővárosban kerületenként működnek pedagógiai szakszolgálatok, nevelési tanácsadók, ahol telefonos bejelentkezés útján lehet segítséget kérni. Gyermek-ideggondozókban, pszichoterápiás szakrendelőkben is dolgoznak klinikai gyermekpszichológusok.

Minél hamarabb sikerül a szülőnek konzultálni egy szakemberrel, annál könnyebben sikerül átsegíteni a kicsit az átmeneti nehézségeken. Szükség lehet a szülői konzultáción túl arra is, hogy a gyermeket bevonjuk a terápiába. Játék, mese, rajz, bábok segítségével történik a gyógyítás, amit a gyerekek igazán szeretnek. Az egészséges, kiegyensúlyozott fejlődésük érdekében fontos, hogy ne halogassuk a segítségkérést, hiszen sokszor egészen egyszerű a megoldás, mégsem tudjuk külső segítség nélkül megtalálni.

A hosszabb szünidő után, a tanév kezdetén talán jobban reflektorfénybe kerülnek a problémák. Nem kell nagyon aggódni, hiszen a gyerekek rugalmasak, állandó fejlődésben vannak, s a fentiekben felsorolt problémák általában átmenetiek, figyelemfelhívók, s szakember segítségével feloldhatók.

Kálmán Marianna

klinikai gyermek-szakpszichológus

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Köszöntelek, Anyukám!

Köszöntelek, Anyukám!

Ha a füzetben lévő feladatokkal elkészültél, jöhet az anyák napi meglepetés

Matricamozaik - Csodamasinák

Matricamozaik - Csodamasinák

Válaszd ki a kedvenc járművedet és kezdődhet a ragasztás!

Matricamozaik – Unikornisok és más csodás lények

Matricamozaik – Unikornisok és más csodás lények

Unikornis, láma, sellő? Melyik képet szeretnéd színessé varázsolni?

Gyönyörű pacik - színező

Gyönyörű pacik - színező

Hagyd, hogy magával ragadjon a színezés kellemes és pihentető érzése!

Patakaland

Patakaland

Felkészültél egy újabb pónis kalandra?

Kreatív Kraftkaland

Kreatív Kraftkaland

Imádsz kraftolni a barátaiddal? Szeretnél egy saját végzetsárkányt, vagy szívesebben tartanál lámát?

Édesanyámnak

Édesanyámnak

A kicsik keze munkájával egyedivé varázsolható verseskönyv egy szívet melengető anyák napi ajándék

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Dinók között

3. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Évszakfa

2. osztály, Környezetismeret, Évszakok, időjárás

A brémai muzsikusok

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Különbségkereső

1. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők, Rejtvény

Rokoni kapcsolatok

2. osztály, Környezetismeret, Ember és környezete

Írásbeli szorzás

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig

Őszi termések

2. osztály, Környezetismeret, Növényvilág

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-52-521-363 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-52-521-360 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2019. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft.

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.