Nagycsoportos gyerekek szüleinek

Nagycsoportos gyerekek szüleinek

Szeptemberhez közeledve aggódó szülők telefonálnak, gyermekpszichológus segítségét kérik: A nyári szünet vége felé újra akadozva kezd beszélni Marci. A nagycsoportos Zsuzsi éjszaka még bepisil. Peti 5 éves, nem fogadja el az oviban az ennivalót, egész nap nem eszik inkább. Panni elválásnál sír, anya nyakába kapaszkodik, a gyerekekkel nem játszik, napközben az oviban nem beszél. Petra a reggeli óvodába készülődésnél a hasát fájlalja, útközben már émelyeg, hányingere van, az óvoda kapujában pedig öklendezni kezd. Az orvos 2-3 nap diétát és otthoni pihenést javasol, de mire hazaérnek, már semmi baj nincs, a tünetek megszűnnek. Amint az oviba kell menni, kezdődik minden elölről.

Ezek a tünetek jelzések a szülő és a környezet felé arról, hogy a fejlődésmenetben valamilyen ok miatt átmenetileg kiegyensúlyozatlanság, elakadás, esetleg visszalépés van. Persze tudnunk kell, hogy milyen korú gyerekről is van szó, s fontos azt is figyelembe venni, hogy történt-e mostanában a környezetben valamilyen változás. Az óvodakezdés is lehet esetleg kiváltó tényező, de többnyire nem közvetlen oka a problémának.

A tünetek egy része a fejlődés normális velejárói: pl. a beszédtanulás kezdetén, 2-3 éves korban nem ritka az élettani dadogás, aminek az az oka, hogy a kisgyerek gondolatai előrébb járnak, mint ahogyan a beszédmotorikus készségei a szavak megformálását lehetővé teszik. Ebből adódik az, hogy amikor valamit nagyon gyorsan szeretne mondani, elakad a szavak elején, esetleg a szavakat ismételgeti. Ettől nem szabad megijedni. Hagyjuk türelmesen, nyugodtan, hogy ki tudja mondani gyermekünk, amit szeretne. Nem szabad kijavítani, rászólni, kigúnyolni, mert ezzel viszont kialakítható a beszédgátlás és a későbbi dadogás. 5-6 éves korban viszont már fontos logopédus és pszichológus segítségét kérni, ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk beszéde csak bizonyos helyzetekben gátolt.

Az éjszakai bepisilés 5 éves korig még időnként előfordul, különösen, ha betegség, felfázás is áll a háttérben. Átmenetileg a kistestvér születése vagy környezetváltozás is előidézhet a gyerekeknél olyan reakciót, ami egy korábbi életszakaszra jellemző viselkedést eredményez. (Újra bepisil, ujját szopja, selypíteni kezd.) A nagyobb testvér utánozza a kicsit, hogy ő is megkapja a kicsinek járó törődést. 5 éves korban azonban, ha még soha nem volt a gyermek éjszakára szobatiszta, vagy egy ideig szobatiszta volt, majd újra bepisil, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Ha nincs a tünetek hátterében szervi ok, pszichológus tud segíteni.

A reggeli elválás körüli sírdogálás, ha 1-2 év után is fennmarad, lehet egy rossz szokás is. Ezt onnan lehet tudni, hogy hamar felszáradnak a könnyek az anya távozásakor, s a gyermek felszabadult lesz, és felveszi az óvodai napi ritmust. A pszichoszomatikus tünetek, hasfájás, hányinger, gyakori kisebb betegségek, megmagyarázhatatlan átmeneti reggeli lázas állapot már mélyebb szorongást jelezhetnek, csakúgy, mint az étel visszautasítása vagy a kommunikációs nehézségek (dadogás, nem beszélés). Ezek a tünetek általában az anya-gyermek kapcsolat bizonytalanságát, esetleg egy fel nem dolgozott traumát (baleset, válás, közeli hozzátartozó halála) jeleznek.

Az óvodai beszokatás idején még előkerülhetnek a fenti panaszok, de néhány hónap után ezek csökkennek, s általában a nagycsoport kezdetére már nem jelentkeznek. A hosszabb együtt töltött vakáció után a legtöbb rutinos óvodás már várja, hogy újra találkozzon a kis barátaival, játszhasson az óvodai játékokkal… A fenti tünetek előkerülése többéves óvodába járás után már valószínűleg szorongást jeleznek, s ha tartósan, heteken, hónapokon át fennmaradnak, bizony indokolt szakembert felkeresni. Minden kistérségben, nagyobb városokban, a fővárosban kerületenként működnek pedagógiai szakszolgálatok, nevelési tanácsadók, ahol telefonos bejelentkezés útján lehet segítséget kérni. Gyermek-ideggondozókban, pszichoterápiás szakrendelőkben is dolgoznak klinikai gyermekpszichológusok.

Minél hamarabb sikerül a szülőnek konzultálni egy szakemberrel, annál könnyebben sikerül átsegíteni a kicsit az átmeneti nehézségeken. Szükség lehet a szülői konzultáción túl arra is, hogy a gyermeket bevonjuk a terápiába. Játék, mese, rajz, bábok segítségével történik a gyógyítás, amit a gyerekek igazán szeretnek. Az egészséges, kiegyensúlyozott fejlődésük érdekében fontos, hogy ne halogassuk a segítségkérést, hiszen sokszor egészen egyszerű a megoldás, mégsem tudjuk külső segítség nélkül megtalálni.

A hosszabb szünidő után, a tanév kezdetén talán jobban reflektorfénybe kerülnek a problémák. Nem kell nagyon aggódni, hiszen a gyerekek rugalmasak, állandó fejlődésben vannak, s a fentiekben felsorolt problémák általában átmenetiek, figyelemfelhívók, s szakember segítségével feloldhatók.

Kálmán Marianna

klinikai gyermek-szakpszichológus

Megosztás: Facebook Twitter Viber

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Ajánlott letöltések

Bohócmutatvány

4. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Így írok!

1. osztály, Magyar, Írás, helyesírás

Az időjárás

2. osztály, Környezetismeret, Évszakok, időjárás

Élő és élettelen

2. osztály, Környezetismeret, Ember és környezete

A kobra titka

4. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Szemtorna

4. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Szókirakó

1. osztály, Magyar, Írás, helyesírás

Még több letöltés >>

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

További oldalaink