Gubóban edzve, lemeztelenítve…

Csodálatosan tökéletes szülő voltam… mindaddig, amíg megszülettek a gyermekeim, azt követően fennkölt és ragyogó szülői mibenlétem ideája egy szempillantás alatt szertefoszlott. A szülővé válás hosszú folyamatában rá kellett döbbennem arra, hogy a megannyi fogyókúrával és életmódváltó projekttel egybefonódott visszaeséseim sorozata csupáncsak csepp a tengerben az anyalét konstans és rendkívül ötletgazdag jojó-effektusaihoz képest.

A motherhood (anyaság) nem lehet más, mint egy önként vállalt, hosszú távra berendezkedett önmegismerés-gyorsító „procedúra”, amelynek keretében olyan én-jellemvonások kerülnek felszínre, olyan tulajdonságok bukkannak elő a hétköznaprögök alól, melyekről addig halvány lila dunsztunk sem volt. Gyakran szembesülünk az „ezt valóban én mondtam/cselekedtem?” személyre szabott mikro-döbbeneteivel, hol egy szürkének ígérkező nap végeztével, szülői hőstettekkel büszkélkedő, nagy bonyodalmak gombolyagait kibogozóiként summázzuk a napot –  illatos gyertyákkal és meditációs zenével megünnepelve győzelmünket. Vagy éppen ellenkezőleg: földre görnyedő bús, fájdalom-tüskékkel teletűzdelt házisárkány-fílinggel gubózunk a szipogásban és lelkifurdalásban edzett takaróba. Talán azt a nem titkolt vágyat melengetve keblünkben, hogy a gubóból kikecmeregve, reggelre, szédületes, káprázatos anyaként startol anyaságunk ixedik újabb korszaka – és az éjszakai gubóban töltött öntisztulás következtében levetkőzzük elfogadhatatlannak titulált ismérveink nagyrészét.

Habár e gubós, jellemtisztító rituálé rövid távon igen hatásosnak bizonyul, ám az anyalét során a „rövid” relatív kifejezéssé válva lengedez a vágyak villanyvezetékein… Ezen felismerés közepette értjük meg igazán, hogy miért pityeregtünk az esti mese olvasása közben a három nap egy esztendő mondathoz érkezve.

És… mivel minden csoda három napig tart (értsd: egy esztendeig – a megváltozott idővel fluktuáló szülői érában), ezért nem meglepő, hogy valóban rövid ideig örülhettünk sokadjára újjászületett anyai jellemvonásaink jelenlétének.

Pompásan lehangoló tudatosulás hasít agyvelőnkbe: napi kedélyállapotunktól függően éppoly szerencsésen magunkra ölthetjük hol Mirígy, hol pedig Tünde szerepét. Azaz: míg egyik nap boszorkányként éltük meg magunkat, másnap már tündérlányként csicsergünk gyermekeinkkel, s az örömtánctól sem ódzkodik lábunk.

De felülről mustrálva begubózós, újjászületésben reménykedő, remegő, vaciláló, önfürkésző énünket, eszünkbe villan a semmi sem vész el, csupán átalakul természeti törvénye. Egy pillanatra azon kezdünk el morfondírozni, hogy a gubó valójában érték. A hernyó mirígynyálkájából lesz a selyem. Valami gusztustalannak, megvetettnek véltből valami hasznos és nagyra becsült keletkezik. A gubó ekként magasztosulhat szentéllyé.

A gyermek, ki tükröt tart szülei elé, csupán felfed, leplezetlenül, álcázatlanul szembesít azzal is, akik vagyunk, azzal is, akikké válhatunk… és válunk a gyermekeinkkel egybefonódott életünk során (újra és újra…). Gyermekünk elemi őszinteségben sugárzó lénye lemeztelenít bennünket önmagunk előtt, hogy ne csupán tükör által homályosan nézzük magunkat, hanem végre lássunk is.

Györfi-Biró Melinda

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Szabadtűzi finomságok

Szabadtűzi finomságok

Grillen, tárcsán, bográcsban

Labdarugó-Európa-bajnokság 2020

Labdarugó-Európa-bajnokság 2020

Minden az Európa-bajnokságról!

Ez vagyok én! – Önismereti napló

Ez vagyok én! – Önismereti napló

Ismerd meg önmagad!

Horgászkaland

Horgászkaland

Útmutatók és tippek pecásoknak...

Lovasparti

Lovasparti

Minden ami egy emlékezetes lovaspartihoz szükséges...

Dinók és más ősállatok – matricás kifestő

Dinók és más ősállatok – matricás kifestő

Kifestőfüzet a dinók világából...

Gyorsfalatok vendégeknek

Gyorsfalatok vendégeknek

78 gyors és egyszerű recept!

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Rajziskola

2. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Töprengő

2. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Egy kis önismeret

4. osztály, Környezetismeret, Testünk

A kobra titka

4. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Szótalálósdi

1. osztály, Magyar, Olvasás

Mennyi lehet valójában?

2. osztály, Matematika, Mérések, geometria

Hercegnők világa

1. osztály, Magyar, Olvasás

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-30-370-2790 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-30-370-2790 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2021. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. - Adatkezelési tájékoztató

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.