Friss információkAz aktuális helyzetre vonatkozó gyakori kérdések a magazinokkal és a kiadóval kapcsolatosan... Tovább >>

Gubóban edzve, lemeztelenítve…

Csodálatosan tökéletes szülő voltam… mindaddig, amíg megszülettek a gyermekeim, azt követően fennkölt és ragyogó szülői mibenlétem ideája egy szempillantás alatt szertefoszlott. A szülővé válás hosszú folyamatában rá kellett döbbennem arra, hogy a megannyi fogyókúrával és életmódváltó projekttel egybefonódott visszaeséseim sorozata csupáncsak csepp a tengerben az anyalét konstans és rendkívül ötletgazdag jojó-effektusaihoz képest.

A motherhood (anyaság) nem lehet más, mint egy önként vállalt, hosszú távra berendezkedett önmegismerés-gyorsító „procedúra”, amelynek keretében olyan én-jellemvonások kerülnek felszínre, olyan tulajdonságok bukkannak elő a hétköznaprögök alól, melyekről addig halvány lila dunsztunk sem volt. Gyakran szembesülünk az „ezt valóban én mondtam/cselekedtem?” személyre szabott mikro-döbbeneteivel, hol egy szürkének ígérkező nap végeztével, szülői hőstettekkel büszkélkedő, nagy bonyodalmak gombolyagait kibogozóiként summázzuk a napot –  illatos gyertyákkal és meditációs zenével megünnepelve győzelmünket. Vagy éppen ellenkezőleg: földre görnyedő bús, fájdalom-tüskékkel teletűzdelt házisárkány-fílinggel gubózunk a szipogásban és lelkifurdalásban edzett takaróba. Talán azt a nem titkolt vágyat melengetve keblünkben, hogy a gubóból kikecmeregve, reggelre, szédületes, káprázatos anyaként startol anyaságunk ixedik újabb korszaka – és az éjszakai gubóban töltött öntisztulás következtében levetkőzzük elfogadhatatlannak titulált ismérveink nagyrészét.

Habár e gubós, jellemtisztító rituálé rövid távon igen hatásosnak bizonyul, ám az anyalét során a „rövid” relatív kifejezéssé válva lengedez a vágyak villanyvezetékein… Ezen felismerés közepette értjük meg igazán, hogy miért pityeregtünk az esti mese olvasása közben a három nap egy esztendő mondathoz érkezve.

És… mivel minden csoda három napig tart (értsd: egy esztendeig – a megváltozott idővel fluktuáló szülői érában), ezért nem meglepő, hogy valóban rövid ideig örülhettünk sokadjára újjászületett anyai jellemvonásaink jelenlétének.

Pompásan lehangoló tudatosulás hasít agyvelőnkbe: napi kedélyállapotunktól függően éppoly szerencsésen magunkra ölthetjük hol Mirígy, hol pedig Tünde szerepét. Azaz: míg egyik nap boszorkányként éltük meg magunkat, másnap már tündérlányként csicsergünk gyermekeinkkel, s az örömtánctól sem ódzkodik lábunk.

De felülről mustrálva begubózós, újjászületésben reménykedő, remegő, vaciláló, önfürkésző énünket, eszünkbe villan a semmi sem vész el, csupán átalakul természeti törvénye. Egy pillanatra azon kezdünk el morfondírozni, hogy a gubó valójában érték. A hernyó mirígynyálkájából lesz a selyem. Valami gusztustalannak, megvetettnek véltből valami hasznos és nagyra becsült keletkezik. A gubó ekként magasztosulhat szentéllyé.

A gyermek, ki tükröt tart szülei elé, csupán felfed, leplezetlenül, álcázatlanul szembesít azzal is, akik vagyunk, azzal is, akikké válhatunk… és válunk a gyermekeinkkel egybefonódott életünk során (újra és újra…). Gyermekünk elemi őszinteségben sugárzó lénye lemeztelenít bennünket önmagunk előtt, hogy ne csupán tükör által homályosan nézzük magunkat, hanem végre lássunk is.

Györfi-Biró Melinda

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Gyorsfalatok vendégeknek

Gyorsfalatok vendégeknek

78 gyors és egyszerű recept!

Kutyagazdik nagy könyve

Kutyagazdik nagy könyve

Minden ami kedvenc négylábúinkkal kapcsolatos!

Minden napra egy vicc

Minden napra egy vicc

Jöhet egy kis móka és kacagás?

Húsvéti kifestő

Húsvéti kifestő

Verses kifestők, pontösszekötők, különbségkeresők..

Ballagók emlékkönyve

Ballagók emlékkönyve

Az óvodából elballagó gyermekeket közkedvelt emlékkönyve

Kiskobak – Tavaszi zsongás

Kiskobak – Tavaszi zsongás

Képességszint felmérő, fejlesztő foglalkoztató óvodásoknak

Kutyák és macskák – színező

Kutyák és macskák – színező

Színezd ki kedvenceidet!

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Hangok és betűk

1. osztály, Magyar, Olvasás

Kakukktojás

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Tartsd az irányt!

2. osztály, Készségfejlesztés, Labirintus

A konyhában

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Lódobogás

1. osztály, Matematika, Műveletek 20-ig

Mérlegelés

3. osztály, Készségfejlesztés, Logika

Nyelvtanoda

4. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-30-370-2790 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-30-370-2790 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2021. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. - Adatkezelési tájékoztató

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.