Életstaférung – szavak, melyeket örökségül kaptunk szüleinktől

Ha elölről kezdhetném… Ha vissza tudnám forgatni az időt… Hányszor, de hányszor halljuk ezen szólamokat hüppögve felbuggyanni magunkban. Halljuk a nehéz sorsokat megélt, ettől elkeseredetté vált idősektől, halljuk az áruházak polcai között halkan panaszkodó barátnők párbeszédéből kicsordulni, és halljuk az éjszaka „csendjében” az ágyban fekve, párnánk alól kikandikálni ezen önmarcangolásra alkalmat adó gondolatokat.  

Habár nem rendelkezünk (tán okkal!) az idővisszafordítás, a dolgok megmásítása képességével, mégis van egy jónak ígérkező hír, mely reménnyel tölthet el bennünket, s melyet már oly sokszor hallottunk, olvastunk, éreztünk. De vajon tudatosítottuk-e? értettük-e lényegét? elfogadtuk-e igazvoltát? Ez nem más, minthogy: fel vagyunk vértezve az újrakezdés sanszával, hogy változtathassunk… no, nem a múlton, hanem a jelenben: a múltbéli tapasztalatokkal, és az ebből levont tanulságokkal birtokunkban.

Valamit mindannyian magunkkal hozunk a szülői házból életstaférung gyanánt. Nem tárgyi értékekre gondolok ez esetben, hanem útravalókra. Szüleimnek, akik már nagyszülőkké váltak, egy alkalommal megköszöntem általam személyre szabottnak tekintett útravalóimat. Kettőt kaptam, ezek mintegy belefonódtak a DNS-szálamba, mindkét szülőmtől egyet-egyet. Kissé elszomorított, hogy mindezt ők nem tudatosan hagyták rám örökül, de láthatóan megkönnyezték - sokszínű érzések társaságában - mindazt, amit magammal hoztam Tőlük. Édesanyámtól a „legyél mindig tiszta és egyszerű”, édesapámtól: a „viselkedj mindig olyanképpen, mintha valaki mindig veled volna abban a térben, ahol éppen tartózkodol, mert akkor fegyelmezett maradsz.” Ezek a szóhagyatékok belém vésődtek, és mind a mai napig e szerint cselekszem. Van benne minden… érzések, gondolatok, emlékek egész tárháza, vegyesen.

Mindez arra vezetett rá engem, hogy anyaként bánjak tudatosan a szavaimmal – több-kevesebb sikerrel-, mert ki tudja, mit fognak örökségnek, kódnak tekinteni gyermekeim, ami egy életre megpecsételi jellemüket, mentalitásukat, élethez való hozzáállásukat.  Néha azon kapom magam, hogy kétségbeesek a sokoldalú szülői felelősség önként vállalt súlyától, és nincs az az „iskola”, amely minderre a legcsekélyebb módon is felkészíthetett volna. Hogyan is lenne lehetséges mindez, hiszen ez egy tanulási folyamat és ugyanúgy szól az életet adó szülőkről, mint szemük fényeiről. Egymásban mosakodunk, pallérozzuk, acélozzuk, formáljuk lényünket. Fejlődünk. A fejlődésről pedig soha senki nem állította azt, hogy megvalósulhat fájdalom, konfrontáció, frusztráció, félelem, incidens, perpatvar időnkénti (elég gyakori… valljuk be) képbe lépése nélkül.

Györfi-Biró Melinda

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Extra szövegértés tanulmányi verseny

Ingyenes országos szövegértés tanulmányi verseny az 1-4. évfolyam tanulóinak egyéni, osztály- és intézményi nyereményekkel 6 hónapon át. A versenyben való részvételhez keresse a Graph-Art kiadó Tappancs Suli elsősöknek, Tatu másodikosoknak, Tudorka harmadikosoknak, illetve TM magazin negyedikeseknek magazinjait a tanintézményekben az egyéni azonosítót tartalmazó kódkártyákkal!

Bővebben a versenyről >>

Hol lehet megrendelni? - Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Pedagógus kalendárium

Pedagógus kalendárium

"A leggyengébb tinta is erősebb a legjobb memóriánál."

Ez egy nem normális szakácskönyv

Ez egy nem normális szakácskönyv

Mit szólnál egy cseppet sem hétköznapi szakácskönyvhöz, amely telis-tele van vicces, rímes receptekkel és mókás illusztrációkkal?

Bűvös birodalom – színező

Bűvös birodalom – színező

Te is rajongsz a varázslók mesés világáért? Szívesen elmerülnél ebben a titokzatos birodalomban?

Zombikák 2.

Zombikák 2.

Lépj be a mérgezett almákkal, húsevő növényekkel és egyéb furcsa állatokkal teli világukba!

Zombikák 1.

Zombikák 1.

Gyere és játssz a Zombikákkal, a semmihez és senkihez nem hasonlító különleges lényecskékkel!

Nyuszi ül a fűben – matricamozaik

Nyuszi ül a fűben – matricamozaik

Hogyan lehet egy képet színessé varázsolni? Biztos, hogy csak festéssel, színezéssel?

Best Friends – legjobb barátnők emlékkönyve

Best Friends – legjobb barátnők emlékkönyve

Szeretnél egy fantasztikus, örökre szóló emléket készíteni a barátságotokról?

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Keresd az egyformát!

4. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

Számkereső

3. osztály, Matematika, Számok 1000-ig

Papírsárkányok

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig, Számok 10000-ig

Történet Toldi Miklósról

3. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Hóemberek

2. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Szöveges feladatok

3. osztály, Matematika, Műveletek 1000-ig

Termések

2. osztály, Környezetismeret, Növényvilág

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-52-521-363 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-52-521-360 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2020. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft.

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.