Első év az iskolapadban

Szülők és gyermekek számára egyaránt izgalommal teli ez az időszak, hiszen egy új korszak kezdődik a család életében. Az óvodáskorú átlépett egy fontos határt, s ezzel együtt a család sem óvodásgyermekes család már. Iskolást nevelnek. Az utóbbi hónapokban lezajlott gyors érési folyamatok jelzik, hogy normál fejlődés esetén a gyermek lelki fejlődése szempontjából egy érzelmileg nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb korszak következik. Csökkennek a hisztik, akaratos megnyilvánulások. Hosszabb időre le tudják már kötni figyelmüket és egyre nyitottabbak a világ dolgai iránt. Az idegrendszeri érés eredményeként már képesek a hallott, látott dolgokat egyre pontosabban lerajzolni, sőt a szimbólumok használata érthetővé válik számukra. 

Az utcán járva-kelve megértik, hogy miért van a táblára festve a gyalogos vagy a kerékpár, és mit jelent a STOP tábla. Érdeklődnek a betűk, számok iránt. Kézcsontjaik pedig elég differenciáltan mozognak ahhoz, hogy tudjanak már a vékony lapú füzetekbe számokat, betűelemeket írni. Ha éretten érkezik az iskolába, a fejlődés természetes velejárójaként fogja elfogadni azt az új életformát, ami most következik. Így nem kell izgulniuk a szülőknek azon, hogy vajon hogy fogja bírni az iskolát.

Bízzanak abban, hogy jó helyen van gyermekük. Talán azzal segítenek a legtöbbet, ha megerősítik őt. Sokat árt viszont, ha folyamatosan azt hallgatja, hogy mit nem csinál jól, min kell javítani. Az első próbálkozások, akár a táska bepakolásáról, akár a számolásról, akár az álló egyenesről van szó, nem mindig pontosak. Kedvesen beszélgessünk arról, hogy ők hogy látják: hiányzik-e még valami? Bátorítsuk őket az önellenőrzésre! Fejlesztő hatása van, ha maguk jönnek rá, mire érdemes még figyelni, és nem helyettük csinálja meg a szülő.

Tartsuk szem előtt, hogy a gyermeknek is pihenésre, regenerálódásra van szüksége a napi nyolc óra munka után. Így esténként nem kell gyakorolni. Helyette beszélgessenek, játsszanak, legyenek sokat a szabad levegőn, mint eddig az óvoda után. Persze most már másabb lesz a téma az úton hazafelé, és változik az esti mese jellege. Beszéljék meg a következő nap várható eseményeit, így segítve a mentális felkészülésüket. Ilyenkor mindig pozitívan fogalmazzunk, segítve ezzel, hogy rögzüljön az, amit szeretnénk megvalósítani. Pl.: „Reggel korán kelünk, gyorsan, frissen öltözködünk, reggelizünk, hogy időben odaérjünk az iskolába. Érdekes dolgokat fogsz tanulni, és játszhatsz az új barátaiddal. Az iskola után pedig sétálunk egyet az erdőben és faleveleket gyűjtünk. Lepréseljük a legszebbeket…” Az elővételezett nap leírása jelzi, hogy vannak változások – frissen öltözünk, hogy odaérjünk, tanulni is kell már –, de vannak megszokott, stabil pontok is: délután anya jön, és sétálunk, beszélgetünk. Ha a változást a fejlődés természetes velejárójaként fogadják el, megkönnyítik gyermekük óvodából iskolába való átmenetét.

Kálmán Marianna

klinikai gyermek-szakpszichológus

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Szabadtűzi finomságok

Szabadtűzi finomságok

Grillen, tárcsán, bográcsban

Labdarugó-Európa-bajnokság 2020

Labdarugó-Európa-bajnokság 2020

Minden az Európa-bajnokságról!

Ez vagyok én! – Önismereti napló

Ez vagyok én! – Önismereti napló

Ismerd meg önmagad!

Horgászkaland

Horgászkaland

Útmutatók és tippek pecásoknak...

Lovasparti

Lovasparti

Minden ami egy emlékezetes lovaspartihoz szükséges...

Dinók és más ősállatok – matricás kifestő

Dinók és más ősállatok – matricás kifestő

Kifestőfüzet a dinók világából...

Gyorsfalatok vendégeknek

Gyorsfalatok vendégeknek

78 gyors és egyszerű recept!

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Nyári nagytakarítás

1. osztály, Magyar, Olvasás

Mire jó a nemez?

3. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Irány a cél!

3. osztály, Készségfejlesztés, Labirintus

A mindentjáró malmocska

2. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Vizes összetett szavak

4. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Állatsereglet

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

A fekete tulipán titka

3. osztály, Matematika, Műveletek 1000-ig

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-30-370-2790 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-30-370-2790 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2021. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. - Adatkezelési tájékoztató

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.