Friss információkKellemes nyarat kívánunk, találkozunk szeptemberben! Véget ért a válsághelyzet, és mi is ... Tovább >>
Megérkezett!Letölthetőek a nyári digitális különszámok, galériával, nyomtatható oldalakkal minden magazinhoz!... Tovább >>

Első év az iskolapadban

Szülők és gyermekek számára egyaránt izgalommal teli ez az időszak, hiszen egy új korszak kezdődik a család életében. Az óvodáskorú átlépett egy fontos határt, s ezzel együtt a család sem óvodásgyermekes család már. Iskolást nevelnek. Az utóbbi hónapokban lezajlott gyors érési folyamatok jelzik, hogy normál fejlődés esetén a gyermek lelki fejlődése szempontjából egy érzelmileg nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb korszak következik. Csökkennek a hisztik, akaratos megnyilvánulások. Hosszabb időre le tudják már kötni figyelmüket és egyre nyitottabbak a világ dolgai iránt. Az idegrendszeri érés eredményeként már képesek a hallott, látott dolgokat egyre pontosabban lerajzolni, sőt a szimbólumok használata érthetővé válik számukra. 

Az utcán járva-kelve megértik, hogy miért van a táblára festve a gyalogos vagy a kerékpár, és mit jelent a STOP tábla. Érdeklődnek a betűk, számok iránt. Kézcsontjaik pedig elég differenciáltan mozognak ahhoz, hogy tudjanak már a vékony lapú füzetekbe számokat, betűelemeket írni. Ha éretten érkezik az iskolába, a fejlődés természetes velejárójaként fogja elfogadni azt az új életformát, ami most következik. Így nem kell izgulniuk a szülőknek azon, hogy vajon hogy fogja bírni az iskolát.

Bízzanak abban, hogy jó helyen van gyermekük. Talán azzal segítenek a legtöbbet, ha megerősítik őt. Sokat árt viszont, ha folyamatosan azt hallgatja, hogy mit nem csinál jól, min kell javítani. Az első próbálkozások, akár a táska bepakolásáról, akár a számolásról, akár az álló egyenesről van szó, nem mindig pontosak. Kedvesen beszélgessünk arról, hogy ők hogy látják: hiányzik-e még valami? Bátorítsuk őket az önellenőrzésre! Fejlesztő hatása van, ha maguk jönnek rá, mire érdemes még figyelni, és nem helyettük csinálja meg a szülő.

Tartsuk szem előtt, hogy a gyermeknek is pihenésre, regenerálódásra van szüksége a napi nyolc óra munka után. Így esténként nem kell gyakorolni. Helyette beszélgessenek, játsszanak, legyenek sokat a szabad levegőn, mint eddig az óvoda után. Persze most már másabb lesz a téma az úton hazafelé, és változik az esti mese jellege. Beszéljék meg a következő nap várható eseményeit, így segítve a mentális felkészülésüket. Ilyenkor mindig pozitívan fogalmazzunk, segítve ezzel, hogy rögzüljön az, amit szeretnénk megvalósítani. Pl.: „Reggel korán kelünk, gyorsan, frissen öltözködünk, reggelizünk, hogy időben odaérjünk az iskolába. Érdekes dolgokat fogsz tanulni, és játszhatsz az új barátaiddal. Az iskola után pedig sétálunk egyet az erdőben és faleveleket gyűjtünk. Lepréseljük a legszebbeket…” Az elővételezett nap leírása jelzi, hogy vannak változások – frissen öltözünk, hogy odaérjünk, tanulni is kell már –, de vannak megszokott, stabil pontok is: délután anya jön, és sétálunk, beszélgetünk. Ha a változást a fejlődés természetes velejárójaként fogadják el, megkönnyítik gyermekük óvodából iskolába való átmenetét.

Kálmán Marianna

klinikai gyermek-szakpszichológus

Megosztás: Facebook Twitter Viber

További cikkeink

Munkatársainkkal együtt hiszünk abban, hogy miközben tovább örökítjük értékrendünket a következő generációnak, fel is kell készítenünk őket az új ismeretek befogadására és a saját képességeik kibontakoztatására. A szülőkkel és pedagógusokkal felelősen együttműködve, a közös jövőnket építjük, egy minőségi élet lehetőségét megteremtve gyermekeink számára.

Még több cikk >>

Aktuális magazinjaink

Immár 20 éve készítünk izgalmas, szórakoztató magazinokat az 5-12 éves korosztály számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hónapról-hónapra mosolyt tudunk csalni a gyermekek arcára színes, élményt nyújtó magazinjainkkal. Termékeink elsősorban a gyermekek szórakoztatását és fejlesztését segítik és egyaránt jól használhatóak mind családi körben, mind az oktatási intézményekben.

Lapozzon bele:

3-5 éveseknek

4-6 éveseknek

4-7 éveseknek

4-7 éveseknek

1. osztályosoknak

2. osztályosoknak

3. osztályosoknak

4. osztályosoknak

Hol lehet megrendelni? - Intézménykereső

Országszerte több ezer óvodában és iskolában rendelhetőek meg a Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft. magazinjai és aktuálisan forgalmazott könyvei. (A könyveket is annál a pedagógusnál lehet megrendelni, aki a Tappancs, a Tudorka, és a többi magazin rendeléseinek összeírásával foglalkozik.) Az értékesítés kizárólag tanintézményekben történik, és a terjesztési időszak szeptembertől júniusig (a tanév végéig) tart.

A kereséshez adja meg a települést és / vagy az irányítószámot:

Graph-Art könyvajánló

Napjainkra a Graph-Art Magyarország piacvezető gyermekújság és könyvkiadójává vált: havonta az ismeretterjesztő, képességfejlesztő és szórakoztató kiadványokon túl 8 korosztályhoz igazított gyermekmagazint jelentetünk meg. Felelős kiadóként az alapötlettől a könyvtervezésen, szerkesztésen és az illusztráción át, egészen a tördelésig minden munkafolyamatot a saját munkatársainkkal végzünk el.

Legszebb magyar népmesék

Legszebb magyar népmesék

A népmesekincsünk legszebb gyöngyszemeit összegyűjtő kötet a kis olvasók könyvtárát gazdagítja és megismertetik a „jótett helyébe jót várj” erkölcsi parancsát is.

Földünk titkai - AVTK 6.

Földünk titkai - AVTK 6.

Milyen örökséget kaptunk és milyet hagyunk magunk után? Hogyan óvhatjuk környezetünket?

Anyukámnak készítettem

Anyukámnak készítettem

Itt a jó alkalom! Készíts ajándékot kiadványunk segítségével!

Papírvarázs - Hercegnők

Papírvarázs - Hercegnők

A gyerekek képzelete szárnyra kel, amikor a kiadvány oldalaiból hercegnő válik.

Papírvarázs - Robotok

Papírvarázs - Robotok

A gyerekek képzelete szárnyra kel, amikor a kiadvány oldalaiból robot válik.

Irkafirka füzet

Irkafirka füzet

Jöhet egy kis hajtogatás, színezés, játékok, fejtörők és még néhány irkafirka? Jó móka lesz!

Gamervilág

Gamervilág

Ne habozz, vedd kezedbe a kézikönyvet, és merülj el a gamerek világában!

Még több könyv >>

Ajánlott letöltések

Keresd a párokat!

2. osztály, Magyar, Nyelvtan, helyesírás

Különbségkereső

4. osztály, Készségfejlesztés, Különbségkeresők

Bűvészmutatvány

4. osztály, Matematika, Műveletek 10000-ig, Számok 10000-ig

Történet Toldi Miklósról

3. osztály, Magyar, Olvasás, szövegértés

Krokodil-matek

1. osztály, Matematika, Műveletek 20-ig

Állatsereglet

1. osztály, Készségfejlesztés, Rejtvény

A várkapu

4. osztály, Matematika, Számok 10000-ig

Még több letöltés >>

További oldalaink

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat:
E-mail cím: ugyfelszolgalat@graphart.hu
Telefonszám: +36-52-521-363 (munkanapokon: 8–16 óráig)

Elérhetőségünk:
E-mail cím: graphart@graphart.hu
Postacím: Graph-Art Kft., 4001 Debrecen, Pf. 582
Telefonszám: +36-52-521-360 (munkanapokon: 8–16 óráig)
4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Copyright 2020. Graph-Art Lap- és Könyvkiadó Kft.

A weboldal üzemeltetője: "GRAPH-ART" Lap- és Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság; Az üzemeltető székhelye: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.; Az üzemeltető telefonos elérhetősége: +36 52 521 360; Az üzemeltető e-mail elérhetősége: graphart@graphart.hu; A weboldal üzemeltetőjét nyilvántartásba vevő hatóság: Hajdú-Bihar megyei Bíróság mint Cégbíróság; Cégjegyzékszám: 09 09 006462; Adószám: 11793746-2-09; A weblap üzemeltetője nem vesz igénybe tárhely szolgáltatót.

A honlapon található anyagok a Graph-Art Kft. kizárólagos tulajdonát képezik, (kivéve, ahol a szerzői jog jogosultja külön feltüntetésre kerül) azok felhasználása kizárólag a Felhasználási Feltételekben leírtak szerint engedélyezett. Egyéb kérdésekben kérjük, vegye figyelembe az idevonatkozó hatályos törvényt és rendeleteket, illetve forduljon hozzánk.